Els Mossos d’Esquadra han abatut aquest dilluns al matí un home que, armat amb arma blanca, ha entrat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) amb l’objectiu d’atacar els agents. Els fets han tingut lloc 10 minuts abans de les sis del matí.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha confirmat, després de la informació extreta de l’escorcoll del domicili de l’home (número 6 del carrer del Garraf) —ha acabat cap a tres quarts de set de la tarda i ha durat cinc hores—, que es tracta d’un fet aïllat que tenia per objectiu la policia i que ha estat neutralitzat”. Ho ha dit després de la reunió del gabinet de coordinació antiterrorista. Buch també ha recordat que es manté l’alerta terrorista a nivell quatre sobre cinc.

Mossos davant la porta del número 6 del carrer del Garraf de Cornellà

Els Mossos lideren la investigació, que es fa en col·laboració amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. El comissari superior dels Mossos, Rafel Comes, ha confirmat que no s’han trobat explosius ni armes de foc a l’habitatge de l’home abatut. Gran part de la informació es troba sota secret de sumari —el cas està instruït per l’Audiència Nacional— i la investigació continua en l’àmbit internacional.

“Tenia voluntat homicida i predeterminada”

El comissari superior dels Mossos, Rafel Comes, ha explicat que el cos tracta els fets com un atemptat terrorista perquè l’home tenia “una voluntat clarament homicida i predeterminada d’agredir l’agent“. Comes ha relatat que l’atacant ha trucat al timbre de la comissaria i assegurat que volia fer una consulta. Quan l’agent de la recepció l’ha obert, “s’hi ha abraonat amb un ganivet de dimensions considerables“. El comissari ha explicat que l’agent ha hagut de disparar per salvar-se la vida.

Comes també ha confirmat que, d’entre les paraules que l’agent ha pogut entendre del que deia, ha repetit algunes vegades “Al·là”. L’agressor és un veí de Cornellà, de 29 anys i nascut a Algèria que vivia a l’estat des de feia anys. Segons els Mossos, no consta que tingui antecedents policials, tot i que encara s’estan fent comprovacions en l’àmbit estatal i internacional. El comissari també ha aclarit que la seva identificació no es pot donar per segura fins que no es faci a través de les empremtes digitals.

El comissari superior ha remarcat que “encara queda molta feina per fer”, ja que s’ha de fer l’autòpsia del cos i els equips de balística i de la policia científica han de fer encara la seva part de la investigació. Comes ha assegurat que l’atacant potser no havia fet “una anàlisi molt exhaustiva” però ha insistit que “la voluntat era clarament predeterminada a matar l’agent”. Per això, diu, han demanat a tots els cossos policials que augmentin les mesures d’autoprotecció.

Pel que fa a la comissaria, ha quedat acordonada a primera hora del matí mentre s’hi han fet les investigacions. Aquesta tarda es farà una reunió de la subcomissió d’intel·ligència amb la presència dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, els tres cossos amb competències en matèria de terrorisme.

La dona de l’atacant diu que es volia suïcidar

La dona de l’atacant ha explicat a la policia que volia suïcidar-se perquè era homosexual. Segons fonts properes al cas citades per Europa Press, l’home tenia por que la comunitat musulmana no l’acceptés. El contingut de la declaració de la dona l’ha avançat la Cadena Ser. Segons aquest mitjà, la dona ha explicat que el seu marit li havia dit diverses vegades que pretenia suïcidar-se, que feia un any que li havia dit que era gai i que per això havien començat els tràmits per separar-se. La dona també té la impressió que l’atacant va atemptar contra la comissaria per camuflar el suïcidi.