Amb pressupost municipal i sota el control de l’Ajuntament, es tracta del primer casal de barri de Ciutat Vella que opera sota aquest model de gestió i que busca reforçar la participació de les entitats i el teixit associatiu del barri. Aquest fet no és l’únic que el fa especial: el casal del Pou de la Figuera -situat en un lloc conegut popularment com a “Forat de la vergonya”– és un espai reclamat i reivindicat pels veïns des de feia molt temps. Per això, persones vinculades a la nova gestió com Antònia Salazar, coordinadora d’Eica, afirmen que “el somni que fos de gestió cívica finalment s’ha complert” i l’espai ha fet un salt qualitatiu. Després de quatre anys al barri, el casal canvia la titularitat i, en lloc de ser gestionat per una empresa privada -fins ara Trànsit-Projectes– està en mans de les entitats: un “salt qualitatiu important”, segons els encarregats de la nova gestió.

Salazar afirma que “el fet de gestionar el casal és una molt bona excusa per generar una llavor de treball comunitari al barri“. L’objectiu, a més, és que el casal -on tots els tallers que es fan són gratuïts- no es converteixi en un centre cívic en què els veïns hi vagin per “consumir activitats”, sinó que també es vol que hi participin activament. Per això, la coordinadora d’Eica remarca que volen que pugui esdevenir un “espai de laboratori d’experimentació, on la població pugui posar en pràctica els seus projectes”.

La Federació Casc Antic per la Gestió Comunitària està formada per sis entitats fundadores: l’Associació de Veïns del Casc Antic, Eco_Concern, Eica, Rai, Associació de Residents Senegalesos a Catalunya i l’Assemblea d’Aturats/des del Casc Antic. Tot i això, la federació no està tancada i s’espera que properament s’hi incorporin noves entitats com Mescladís.

A Barcelona ja existeixen altres espais que operen amb aquest model de gestió, com el Casal de Barri Prosperitat, la Violeta de Gràcia, l’Ateneu Popular de Nou Barris, l’Ateneu Harmonia de Sant Andreu, o la Casa Orlandai de Sarrià. Per això, properament s’espera que es es faci públic un document base que reculli tots els aspectes legals i de funcionament que comporta la gestió cívica a la ciutat.