adolescents institut secundària ESO

(ACN) El 6,8 % dels adolescents de les comarques de Barcelona que han passat la covid tenen símptomes persistents. En el cas de les noies la xifra s’enfila fins al 8,6 %, mentre que entre els nois és del 5,3 %. És el que revela l’Enquesta d’hàbits de salut a alumnes de quart de l’ESO elaborada per la Diputació de Barcelona, que es va fer durant el primer trimestre del curs 2023-2024, tres anys i mig després de l’inici de la pandèmia.

Esgotament i dificultats per fer la vida quotidiana

Aquest 2023-2024, un total de 1.954 alumnes de 4t d’ESO de les comarques de Barcelona han respost ja l’Enquesta d’hàbits de salut, dels quals 1.059 declaren haver passat un diagnòstic confirmat de covid. D’ells, el 6,8 % declara tenir símptomes persistents relacionats amb l‘esgotament i la dificultat per fer activitats necessàries per a la vida quotidiana. El 69 % diu patir cansament; un 44 %, més dificultats per respirar; un 44 % pateix mal de cap, i un 36 %, més dificultat per concentrar-se o fer activitats mentals.

“Hem de ser conscients del potencial impacte sanitari, social, econòmic i de benestar que la covid persistent pot tenir, especialment en la nostra població jove”, assenyala la diputada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona Gemma Tarafa.

Una noia de 17 anys, infectada sis vegades

La Diputació es remet al cas real d’una noia de 17 anys que s’ha infectat fins en sis ocasions. Abans de la pandèmia, la jove ballava tres hores al dia, feia esgrima i tocava el timbal, però quan les escoles van reobrir no hi va poder anar i ara ha hagut de deixar totes les activitats que feia. Tenia molt mal de cap, dolor de cos i cansament.  

La primera infecció va reactivar-li el virus de l’Epstein-Barr, li va afectar el fetge, i va patir la síndrome Raynaud, que és intolerància al fred. Després ha tingut mal de panxa, problemes de pell, fatiga crònica amb dolor articular i problemes de tiroides, entre altres símptomes. Psicològic, la noia ha quedat molt afectada. Actualment té problemes cognitius i de concentració, es queda en blanc en els exàmens i s’ha passat tres anys sense poder llegir perquè li costava entendre el que llegia.