Ha estat el focus d'atenció durant tot el matí. El Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid, que, finalment, n'ha fet pública la resolució a primera hora de la tarda. La intelocutòria del jutge suspèn cautelarment la prohibició d'entrar estelades a la final de la Copa del Rei, així que, qui ho vulgui, diumenge, podrà dur-les al Calderón. El magistrat ha pres aquesta decisió en considerar que no està "provat" que les estelades "puguin incitar a la violència, el racisme o la xenofòbia". De fet, aquest és l'argument que esgrimia la delegació del govern a Madrid, que en va ordenar la prohibició. Avui la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría insistia que no va ser una decisió política. SORAYA SÁENZ DE SANTAMARÍA, vicepresidenta del Govern espanyol en funcions "La decisión se fundamenta en la ley 19/2007 contra la violencia, el racismo, la xenofobia y la intolerancia en el deporte. Esta ley lo que pretende es que en los espectáculos deportivos no exista otra rivalidad que la estrictamente deportiva." Un cop coneguda la resolució, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut per celebrar la decisió del jutge. Ha confirmat que assistirà al partit i ha demanat la dimissió de la delegada del Govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Jo crec que quan hi ha hagut un poder públic que ha intentat impedir un dret essencial com és la llibertat d'expressió això en un país normal implica una dimissió o un cessament. L'ANC, Òmnium Cultural, l'associació Drets i la Plataforma pro Seleccions Catalanes també han celebrat la decisió del jutge i han anul·lat el repartiment de banderes d'Escòcia que havien previst per protestar contra la prohibició. En lloc d'això fan una crida a l'afició a omplir d'estelades el Calderón.

El recurs presentat per l’associació Drets en nom dels seguidors blaugrana que diumenge volen anar a la final de la Copa del Rei amb estelades ha aconseguit l’objectiu que es plantejava. El titular del jutjat contenciós administratiu número 11 de Madrid, que ahir va admetre el recurs a tràmit, és el jutge considerat progressista Jesús Torres. Avui mateix ha dictat la interlocutòria (document en PDF) que suspèn la prohibició de la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, i autoritza el públic del partit a mostrar-hi estelades. La resolució del jutge conclou que cal “suspendre l’executivitat de l’actuació impugnada”, és a dir, la prohibició d’entrar estelades al Vicente Calderón.

L’Advocacia de l’Estat i la fiscalia havien donat suport al veto del símbol independentista, però en aquesta ocasió el jutge no n’ha fet cas. Segons la fiscalia, no es produïen perjudicis “irreparables” per la prohibició i, per tant, no tenia sentit adoptar-hi mesures cautelars. Fonts de la Delegació del Govern a Madrid han explicat a l’agència Efe que la delegada, Concepción Dancausa, “com no pot ser d’una altra manera”, respecta les decisions judicials i no recorrerà contra la interlocutòria del jutge, tot i que segueix compartint “el criteri estrictament tècnic adoptat a la reunió de coordinació del dispositiu de seguretat” amb la participació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, la Federació Espanyola de Futbol, l’Atlètic de Madrid, el SAMUR i els bombers, entre d’altres. Alhora insisteixen que “es tracta d’un debat de seguretat ciutadana, i no de símbols”.

El cas no està del tot resolt. El Futbol Club Barcelona va presentar ahir mateix un segon recurs en el mateix sentit que el de Drets. Aquest ha anat a parar a un altre jutjat, el contenciós administratiu número 15 de Madrid, del qual és titular el jutge Eusebio Palacios Grijalbo. Aquest magistrat podria inhibir-se o bé emetre una altra resolució, avui mateix o al llarg del cap de setmana. I aquesta resolució podria ser equivalent a la del jutjat número 11 o bé contradir-la, atès que els arguments dels dos recursos tampoc no són idèntics.

Tanmateix, segons ha explicat a BTV l’advocat de Drets, Marc Marçal, la resolució del jutge Palacios Grijalbo no interferirà en la que ja s’ha dictat des de l’altre jutjat: ell pot dictar la mateixa mesura cautelar o no, però no suspendre la del jutge Torres. El FC Barcelona ha confirmat a BTV que, per coherència, no retirarà el recurs que va presentar ahir. El club ha emès un comunicat que expressa la satisfacció per la decisió judicial que permetrà l’exhibició de banderes estelades, alhora que mostra la preocupació perquè es puguin produir situacions com les que s’han viscut des de dimecres, que representen “un intent d’atemptat a la llibertat d’expressió i, a més, no contribueixen a afavorir el que sempre ha estat i ha de ser una festa del futbol i de l’esport”.

Puigdemont demana dimissió i rectificacions

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que havien descartat anar diumenge al partit a Madrid per mostrar el seu rebuig a la prohibició, han anunciat que finalment sí que hi aniran. Puigdemont ha demanat la dimissió o cessament de la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa: “Vull viure en un país on, quan un representant polític intenta conculcar un dret democràtic i no se’n surt, hagi d’assumir responsabilitats”, ha dit. També ha demanat que rectifiquin els ministres i la portaveu del Govern, Soraya Sáez de Santamaría, que l’havien advertit que acabaria sent presoner de les seves paraules: “Quines paraules? ‘Democràcia’? ‘Llibertat’? Potser sí que volen empresonar gent per paraules com aquestes”. El president ha recordat que l’estelada “és un símbol que s’ha exhibit sempre amb normalitat, de forma massiva i amb tolerància” i ha agraït especialment els posicionaments en defensa de la democràcia de gent que no comparteix el que representa la bandera estelada, perquè “després de la bandera estelada què vindrà?”, ha dit.

Abans que es conegués la resolució del jutjat, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la decisió presa per la Delegació del Govern, que ha dit que es va basar en criteris estrictament tècnics i que, precisament per això, perquè no era una decisió política, no es va consultar prèviament el ministre de l’Interior. Sáenz de Santamaría també ha adreçat a Carles Puigdemont l’advertència que acabaria sent “ostatge” de les seves paraules.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha declarat a l’Agència Catalana de Notícies que la decisió del jutge de Madrid de suspendre la prohibició “posa de manifest que el Govern espanyol ha creat un problema que no existia”, fent un “abús de dret” en associar l’estelada a la violència. Per Mundó, també han quedat “retratats” els ministres que s’havien alegrat de la prohibició, com el d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, o el de Justícia, Rafael Catalá.