10 del matí en un dels intercanviadors principals de la ciutat, el de la Sagrera. Agents dels Mossos d'Esquadra es despleguen pels vestíbuls i andanes amb un únic objectiu: detectar els carteristes que dia rere dia roben al metro. És una imatge que en l'últim any s'ha fet habitual i que ha donat molt bons resultats. Si més no, pel que fa a les estadístiques. Els furts han baixat un 19% al suburbà. Gràcies, entre d'altres, a la feina d'aquests homes: els policies de paisà. La gran majoria dels carteristes que acuen a la xarxa de metro són vells coneguts de la policia. De fet, prop del 80% tenen antecedents per fets similars. Els dispositius dels darrers mesos han fet, però, que els principals grups de lladres hagin hagut de marxar. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "És a dir, aquesta gent ha arribat a la conclusió que el millor era treballar en un altre lloc perquè aquí no els deixaven" Amb aquest dispositiu policial s'ha aconseguit treure de la circulació més de la meitat dels carteristes que treballaven al metro. Però queden encara unes 250 persones que han fet del robatori el seu "modus vivendi". Algunes acumulen més de 60 detencions. JOAN CARLES MOLINERO, cap dels Mossos a Barcelona "Són delinqüents molt especialitzats però que quan la pressió policial els obliga a deixar aquest àmbit de treball els hi costa molt continuar aplicant aquestes tècniques a la resta de la ciutat" Des que es va posar en marxa el dispositiu Xarxa, s'han fet més de 1.200 detencions al metro. I això suposa unes tres cada dia. Una pressió policial que ha obligat els llardres a canviar d'estratègia. Ara, en comptes de robar a les andanes, ho fan al costat de les màquines expenedores de bitllets. "Són delinqüents... nosaltres els hi diem una mica apàtrides. Tant els hi fa viure i delinquir en el metro de Barcelona com viuere i delinquir en el metro de Roma." Durant aquest any s'han aconseguit bons resultats al metro i també a la resta de la ciutat. Prova d'això és que els furts a Barcelona han caigut un 8%. Xifres positives, però, que no amaguen una certa frustració policial, perquè sovint les detencions es tradueixen en una multa i poc més.

El dispositiu Xarxa ha complert l’objectiu que tenia durant el primer any de funcionament i el nombre de furts s’ha reduït un 19%. L’operació que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van posar en marxa de forma conjunta el juliol de 2011 s’ha fet notar a la xarxa de metro i a les línies urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat. Des del mes de juliol de 2011 fins ara, els fets delictius al suburbà han caigut: en concret, s’han registrat 5.242 fets menys respecte del mateix període de l’any anterior.

Els resultats han fet que la Direcció General de Policia i l’Ajuntament de Barcelona apostin per mantenir aquest dispositiu policial, que amb l’arribada de l’estiu s’ha intensificat al nivell màxim. Durant les properes setmanes, les patrulles uniformades reforçaran la vigilància en totes les estacions i línies de metro i de Ferrocarrils, on es potenciarà l‘acció preventiva i de dissuassió en aquests espais.

També continuaran treballant en aquest àmbit els agents de paisà. El dispositiu combina l’actuació uniformada dels agents perprevenir i dissuadir l’acció dels carteristes, amb la vigilància realitzada per agents de paisà dels Mossos desplegats pel metro amb l’objectiu d’enxampar els delinqüents habituals. així mateix, també es realitzen controls estàtis als principals intercanviadors per tal de detectar possibles carteristes que es moguin per la xarxa.