El president dels Ferrocarills de la Generalitat, Enric Ticó, està disposat a posar fi a les actituds incíviques als vagons. En una entrevista a la Cadena SER, Ticó ha explicat que els revisors que ara ja controlen l’ús dels bitllets i multen en cas de frau, també podran imposar sancions quan identifiquin actituds incíviques o molestes per a la resta de passatgers.

Es multaran conductes com per exemple posar els peus als seients, estirar-se, o consumir productes o aliments que puguin embrutar l’espai. Segons han explicat els FGC a BTV, l’objectiu de la mesura no és recaptar i les multes seran l’últim recurs. El protocol d’actuació quan s’identifiquin comportaments molestos per a la resta de passatgers serà primer avisar (ho podran fer tant el maquinista a través de la megafonia com els revisors “in situ”), i si l’infractor no canvia el seu comportament, se li imposarà una multa que pot arribar fins als 100 euros.

La direcció dels FGC detallarà aquest dijous en quins supòsits es pot imposar una sanció. Als de posar els peus sobre els seients o deixar restes de menjar s’hi afegeix guixar els vagons, escoltar música sense auriculars o, fins i tot, deixar les maletes enmig del passadís si dificulten el pas d’altres usuaris.

Segons els Ferrocarrils de la Generalitat, les mesures s’han posat en marxa en detectar un augment de queixes dels usuaris que observen actituds incíviques. És per això que han desenvolupat una aplicació que, diuen, està quasi enllestida. L’eina servirà perquè els viatgers puguin denunciar a través del seu telèfon mòbil els comportaments que considerin inadequats. El nou paquet de sancions entrarà en vigor durant les properes setmanes i fonts dels FGC afirmen que al setembre ja estarà totalment implantat.