A diferència de Mas, Ortega i Rigau al Tribunal Superior de Catalunya , que només van contestar als seus advocats, Homs sí que ha respost les preguntes de la Fiscalia. El diputat del PdeCat ha reiterat que, després d’assessorar-se amb experts i juristes, ell va ser el responsable d’informar al govern que “no cometien cap il·legalitat ni irregularitat i menys de tipus penal” i que “la participació dels voluntaris és la que va permetre poder fer de forma efectiva el procés participatiu”. Ha assegurat que assumeix tots els fets que se li imputen, malgrat creu que no va cometre cap delicte. En aquest sentit, s’ha preguntat “per què ningú va fer res per parar” el procés, en referència a la Fiscalia i al Govern espanyol, que no va impugnar-lo fins el cap de 15 dies.
El fiscal Jaime Moreno també li ha preguntat per la carta de T-Sytems, el proveïdor informàtic del 9-N, on l’empresa comentava al Govern que tenia dubtes sobre tirar endavant la feina que els havien encomanat després de la providència del TC. Homs ha remarcat al fiscal que “la mateixa carta posa en evidencia els dubtes” que generava el dictamen del Constitucional i que ell, com a conseller de la Presidència, els va advertir que “si no complien amb el contracte exercirien accions legals”.
A preguntes de la seva advocada, Eva Labarta, Homs ha dit que no va rebre cap notificació ni requeriment personal de la suspensió del TC del 4 de novembre i que, quan el Govern va comunicar en roda de premsa la data i la pregunta del procés participatiu, la reacció del Govern espanyol i de la majoria de les forces polítiques va ser de “menyspreu, de ridiculització, de considerar que era un acte voluntarista”. L’exconseller de la Presidència ha defensat, també, que el 9-N “el que es va fer va ser canalitzar la dignitat del poble de Catalunya i exercir els drets fonamentals dels seus ciutadans i ciutadanes”.
El judici de Francesc Homs, que s’allargarà fins aquest dimecres, ha començat a les 10 del matí al Tribunal Suprem, on el diputat ha arribat acompanyat d’un centenar de persones, entre les quals, l’expresident Artur Mas, consellers del govern i representants del PDECat, d’Esquerra Republicana i d’En Comú Podem, així com membres de les entitats sobiranistes. Homs, que el 2014 era conseller de la Presidència del Govern de la Generalitat, seu al banc dels acusats del Tribunal Suprem per haver participat en l’organització del procés participatiu del 9 de novembre del 2014. Està acusat de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional i s’enfronta a nou anys d’inhabilitació per a càrrec públic.