Les primeres cases que es van construir a la Trinitat Vella eren una zona d’estiueig destinada a famílies de classe mitjana i obrera. Una d’aquestes cases va ser Villa Piedad, que encara es conserva al centre neuràlgic del barri, malgrat que els darrers anys es va ocupar diverses vegades i, fins i tot, s’hi va calar foc. Els veïns n’han recuperat fotos i documents que es van salvar de l’incendi i que retraten com hi estiuejava una parella del Poble-sec a principis del segle XX.
Villa Piedad formava part del complex de cases conegut com a Colònia Ciutat Jardí de la Trinitat, que es va començar a construir a partir del 1915. El va projectar el marquès de Vallbona, Manuel Maria Sivatte i Llopart, i va acabar esdevenint el barri actual de la Trinitat Vella.
Un comerciant de quadres hi passava els estius
Villa Piedad deu el seu nom a un dels seus inquilins. Va ser un comerciant de quadres, el Salvador Homs, i la seva dona, la Piedad, qui van adquirir la casa. La Montserrat Martí, besneta d’aquesta parella, explica que el Salvador vivia al Poble-sec i havia fet una petita fortuna. La Trinitat Vella va ser el lloc escollit per anar a passar els estius tota la família. “Això abans era com un poblet on veníem a estiuejar“, recorda la Montserrat, que també tenia una casa en un altre carrer del barri.
La Trinitat Vella abans era com un poblet on veníem a estiuejar
El Salvador i la Piedad no van tenir fills i quan la Piedad va morir, el Salvador va deixar d’anar a la casa. L’herència de la casa va passar a mans de la Montserrat i el seu cosí. Després d’uns anys buida, els descendents van decidir llogar-la. La Montserrat recorda que la casa tenia dues altures. “A la planta baixa hi havia tres habitacions, el menjador, una cuina petitona i la porta que sortia a l’eixida, el pis de dalt era una planta diàfana”, descriu.
S’han pogut recuperar fotografies que hi havia a l’interior de la casa
L’últim episodi d’aquesta casa va ser una ocupació. A finals del 2019, Villa Piedad estava buida i va ser ocupada diverses vegades. Durant els mesos inicials de la pandèmia, nombrosos veïns del barri es van concentrar a la porta de l’immoble per denunciar els furts i la sensació d’inseguretat que s’estava vivint al barri, segons ells, per culpa dels ocupants de la casa. De fet, fins i tot es va calar foc a l’interior de l’immoble.
La família va decidir vendre la casa i ara una immobiliària la comercialitza per 240.000 euros. A l’interior, però, encara s’hi conservaven fotografies del passat. Entre aquestes hi ha instantànies de familiars de la Montserrat i, fins i tot, una carta dels anys 50 que va escriure a la seva àvia, en què va dibuixar la casa pilot de la Colònia Ciutat Jardí de la Trinitat. Algunes de les fotos les van trobar llençades al carrer i els veïns les van recollir i entregar a l’entitat del barri que vetlla per la memòria històrica.
Volen convertir Villa Piedad en una casa museu
L’Associació per a la Recerca i Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella (ARDMHTV) proposa a l’Ajuntament de Barcelona comprar la casa, ja que voldria que el xalet es restaurés i es conservés com a casa museu. L’ARDMHTV voldria que l’equipament cultural acollís exposicions fotogràfiques i un arxiu consultable sobre l’origen del barri. L’espai podria ser compartit amb altres entitats del barri, com la Trini Solidària o l’Aula Ambiental.
A més, si el xalet passés a mans municipals, l’Ajuntament podria connectar la zona de la plaça de la Trinitat amb el casal per a la gent gran que s’acaba d’estrenar a la carretera de Ribes. L’associació de memòria històrica va fer aquestes propostes al consistori el 2020 a través de la plataforma participativa Decidim.barcelona. La proposta, però, està encara en avaluació.