foto xarxes socials
foto xarxes socials

“Abans de penjar una foto a les xarxes, pensa-t’ho dues vegades”. La frase és de Genaro Massot, fotògraf des de fa més de 25 anys, que aconsella als usuaris de plataformes com Instagram o TikTok, entre d’altres, no actuar de forma impulsiva. Ho ha explicat a betevé en el marc del Dia Mundial de la Fotografia.

Massot aconsella “no posar mai fotos de viatges a temps real” quan es fa un viatge, sinó “a posteriori”, ja que la persona usuària està geolocalitzada i “hi ha molts robatoris per aquest motiu en els domicilis de l’usuari”. Un altre consell que dona aquest fotògraf és ser caut a l’hora de penjar fotografies de menors. “Ja han sortit força sentències de fills que han denunciat els seus progenitors per farcir fotos seves a les xarxes”.

Intrusisme professional

Genaro Massot afirma que actualment el seu sector pateix mot intrusisme. D’entrada, critica que es puguin fer servir les imatges dels professionals sense citar-ne l’autoria. Però, a més, “les poden trossejar i fer-les servir per fer publicitat”. Entre d’altres, cita la campanya del Ministeri d’Igualtat en què es reivindica la diversitat corporal. Massot explica que s’han agafat fotografies de dones per separat i les han convertit en dibuixos. A més, afegeix que, a banda, una dona que tenia una cama amputada n’hi han afegit una.

Aquest fotògraf lleidatà diu que actualment hi ha gent fent-se passar per fotògraf sense complir amb les obligacions de l’Associació de Fotògrafs Professionals, com estar donat d’alta d’autònoms o pagar els impostos preceptius. Massot afegeix que a la seva associació també s’exigeix “tenir el certificat penal de delictes sexuals“.

Els drets d’imatge dels anònims

Per últim, aquest fotògraf adverteix que si una persona amateur fa una fotografia a algú pel carrer sense demanar permís “està passant per alt els drets d’imatge d’aquella persona”. I en el cas que li pregunti, diu Massot, “ha de complir la legalitat i explicar amb quina finalitat farà servir aquelles imatges“.

Finalment, Genaro Massot afegeix que si aquella fotografia es destinés a publicitat “hauria de fer signar la persona afectada que renuncia als guanys que es puguin derivar d’aquelles imatges“.

Comparteix a: