covid xina

La immunòloga Margarita del Val assegura que, tot i que l’evolució de la pandèmia de la covid-19 actual és “favorable”, cal “preparar-se per a la tardor” i adverteix que “no s’està fent” per part de les administracions. En aquest sentit, proposa, per exemple, noves mesures per millorar la qualitat de l’aire i renovar l’ús dels antivirals.

En unes declaracions als mitjans a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) a Santander, l’experta ha volgut recordar que “els focs d’estiu s’apaguen a l’hivern” i ha insistit a demanar “aprendre a controlar la qualitat de l’aire”, mitjançant mesuradors de CO2, ventilació o filtres, amb l’objectiu de reduir el risc de contagi.

Més morts per covid que el juliol del 2021

A més, Margarita del Val ha assenyalat que el sistema sanitari “ha d’aprendre com aplicar els antivirals” en els primers moments a la població vulnerable, ja que, segons ha ressaltat, “els casos de mort per coronavirus s’han multiplicat per quatre respecte al juliol de l’any passat“. “Igual que ens posen un antibiòtic quan tenim una faringitis i no estem greus, també necessitarem els antivirals”, ha defensat.

En aquesta línia, la immunòloga ha avisat que “si no s’aprèn això”, la població “estarà més vulnerable als coronavirus i altres virus respiratoris a la tardor que ve i a l’hivern”.

Calen millores en la qualitat de l’aire per impedir la transmissió

L’experta ha considerat que les mesures sanitàries que es van retirar el mes de març s’haurien d’haver “substituït” per aquesta millor aplicació dels antivirals i millores en la qualitat de l’aire.

D’altra banda, la immunòloga ha celebrat que les vacunes “estan aguantat molt bé” i ha rebutjat la necessitat d’aplicar una quarta dosi per a la població general.

“La verola del mico es quedarà amb nosaltres”

Sobre l’augment de casos de la verola del mico, Del Val ha dit que “no és una epidèmia tan explosiva” com va ser la de la covid: “En absolut”. Ara bé, ha volgut deixar clar que aquest nou virus “segueix el seu curs” i que “es quedarà amb nosaltres“. Segons la investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la situació és “totalment diferent” de la que es va viure amb la irrupció del covid-19, ja que ja hi ha uns antivirals i una vacuna —la de la verola humana, que també protegeix davant de l’actual— i aproximadament la meitat de la població està vacunada.

Tot i aquests factors a favor, ha advertit que el que més preocupa és que “la manera de transmissió és molt difícil de controlar“, i que actualment a l’estat hi ha “molt poques dosis” per vacunar en comparació amb altres països europeus.