La iniciativa està integrada per psicòlegs, metges i advocats de la zona que creuen que teixir una xarxa de barri que pugui donar suport als menors és indispensable per afrontar el problema. Durant les darreres setmanes ja s’han organitzat dos dinars que han servit de punt de trobada entre els menors i els veïns. El primer pas que cal fer, segons els seus integrants, és augmentar el nombre de persones que hi participen i involucrar entitats que puguin aportar espais on fer activitats.

D’altra banda, en la roda de premsa de presentació d’aquest dimecres també van denunciar un augment de la presència policial al Forat de la Vergonya. I han anat més enllà en assegurar que hi ha hagut una desena d’agressions policials.

Els veïns tenen comptabilitats una vintena de joves que malviuen a la zona, tot i que la xifra fluctua. Tots ells serien majors d’edat, tot i que membres de la plataforma han advertit que tenen constància que en els darrers dies s’ha sumat al grup un menor.

En espera dels centres de dia

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va anunciar al novembre que, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, posaria en marxa un centre de dia per donar resposta a l’augment del nombre de menors immigrants que arriben a Barcelona sols.

Segons ha explicat a betevé el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la setmana que ve es faran públiques les clàusules del concurs que ha de permetre licitar la gestió d’aquest nou centre. Les entitats que s’hi presentin hauran d’aportar l’espai on desenvolupar-lo. El centre és una experiència pionera perquè haurà de combinar una part educativa amb tractament psicològic, psiquiàtric i d’addiccions, per tractar els menors que esnifen cola.

D’altra banda, l’Ajuntament també va anunciar que volia tirar endavant un altre centre, en aquest cas destinat a majors d’edat per acollir els joves que compleixen els 18 anys i deixen d’estar tutelats per la DGAIA. Fonts del consistori asseguren que s’està treballant en el projecte però el principal escull és on ubicar-lo, pel possible rebuig que pot generar als veïns de l’entorn.

Tant la Generalitat com l’Ajuntament han augmentat en els darrers mesos el nombre d’educadors socials que treballen a la zona.