Tant el sindicat majoritari, Sapol, com CCOO, UGT, CSI-F i SAP-PL (sense cadira al comitè) anuncien que si l’Ajuntament no rectifica portaran el fitxer a la justícia. Consideren que s’estan vulnerant drets fonamentals recollits en la Constitució espanyola i ho volen denunciar. De moment, els sindicats han facilitat una instància perquè els agents que ho vulguin demanin la cancel·lació de les dades que pugui tenir l’Ajuntament i negar-se que se n’hi introdueixi cap de nova. El Sindicat Autònom de Policies Locals (SAP-PL), a més, ja ha presentat una denúncia a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Segons la resolució publicada al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, el fitxer pot incloure dades especialment personals relacionades amb la ideologia, la religió, la vida sexual o la violència contra la dona, a més de la pertinença a clubs i associacions, dades econòmiques, propietats i fins i tot subscripcions a revistes i webs.

El comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, ha assegurat, però, que no es requeriran dades indiscriminadament a tots els agents del cos, sinó que només s’arxivaran en el marc d’investigacions concretes de la Unitat de Deontologia i Afers Interns. En el cas, ha dit, que un agent aporti una dada personal que desmenteixi o confirmi el fet investigat, “estem adequant la normativa a la llei de protecció de dades per garantir que queden protegides”, ha explicat Recasens, que ha assegurat que la reacció dels sindicats és “producte de la mala fe o de la ignorància”. Ha afegit que hi ha altres policies, com els Mossos d’Esquadra que fa anys que fan ús d’un fitxer similar.

En una reunió aquest dimecres, els tres sindicats amb representació han traslladat les seves queixes al govern, que ha acceptat fer els aclariments necessaris, això sí, sense modificar en cap cas la resolució. La creació del fitxer tampoc no ha agradat a l’oposició a l’Ajuntament. El portaveu del Grup Municipal Demòcrata, Joaquim Forn, ha reclamat que es faci un dictamen jurídic sobre el contingut de l’arxiu i conèixer qui tindrà accés a la informació, mentre que la líder de Ciutadans, Carina Mejías, i el del PP, Alberto Fernández Díaz, han demanat la retirada del fitxer.