La querella contra Borràs i Esteve la van presentar a considerar que els tràmits iniciats per comprar les urnes “no tenien cap altra finalitat que utilitzar-les en la realització d’un referèndum” que, segons la mateixa fiscalia, el Tribunal Constitucional considera contrari a la la llei. En aquest context, tot i que fa constar l’escrit d’ampliació de la querella que “l’anunci no ha vingut acompanyat de cap resolució jurídicament valorable“, el considera “una dada d’enorme transcendència a l’hora de ponderar l’ús il·lícit del material a subministrar“.

Pel ministeri públic, a més, l’acte organitzat dissabte per les entitats sobiranistes a Montjuïc, en què van participar diversos membres del govern català, entre els quals la mateixa Borràs,  va completar l’anunci fet divendres i va servir per “reafirmar la decisió”.

Des de la fiscalia, també remarquen que des que van interposar la querella el procediment de licitació de les urnes ha avançat en la tramitació i que, a més de l’anunci de la data i la pregunta, s’han succeït “determinats esdeveniments” que reforcen la tesi que es volen comprar per al referèndum, tot i que no concreta de quins fets es tracta.

Pel que fa a les empreses que jan concorregut al concurs públic per fabricar-les, considera que “podrien, amb la seva intervenció, facilitar els fins pretesos pels querellats i participar, com a destinataris dels fons públics, en la realització d’una despesa il·lícita“.

Des del govern català, la portaveu Neus Munté ha criticat durament la decisió.