“Demanem tots els recursos educatius i igualtat d’oportunitats respecte als companys oïdors perquè els alumnes sords puguin tenir un futur”, ha reclamat Marian González, portaveu de la Plataforma Volem Signar i Demanar, en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm.

El col·lectiu denuncia que només el 6 % dels 1.500 alumnes sords que hi ha a Catalunya tenen accés a l’aprenentatge de la llengua de signes. Expliquen que fa un any que estan en converses amb la Generalitat, però que no han rebut cap resposta a les seves peticions. Per això s’han manifestat aquest dimarts al migdia. Han sortit del carrer d’Aribau i han pujat fins a la via Augusta, davant les portes del departament, on han acampat durant uns minuts.

Per la plataforma, el model desitjable és el que apliquen l’Escola Municipal Tres Pins i l’Institut Consell de Cent, a Barcelona, on “a cada classe hi ha el mestre que imparteix l’assignatura i, al costat, un mestre i logopeda que fa la mateixa classe en llengua de signes catalana”. Defensen que per implantar aquest model no calen tants recursos, perquè un mateix logopeda pot tenir entre vuit i nou alumnes atenent-lo. Per això aposten per concentrar grups d’alumnes sords per àrees territorials.

“El departament s’omple la boca amb la paraula ‘inclusió’ i dient que tots els alumnes tenen cabuda en el sistema educatiu català, però això no és cert”, sentencia González. “Tenim nens que no estan rebent el que necessiten, no tenen cobertes les necessitats i això vol dir que tindrem adults dependents. És una inversió de futur“.

El col·lectiu i Ensenyament s’han reunit aquest dimarts per tractar d’arribar a un punt d’acord. El departament de Meritxell Ruiz ha explicat als membres de la plataforma totes les mesures que s’han implementat aquest curs acadèmic: la creació d’un grup de treball de la Comissió de l’Alumnat Bilingüe, la contractació de 48 professionals del CREDA per al curs vinent fins als 394, la millora dels procediments d’assignació d’intèrprets o l’increment del nombre d’hores per als alumnes que cursen estudis postobligatoris en la modalitat bilingüe, entre d’altres. Des de la Plataforma Volem Signar i Escoltar han valorat que la reunió ha estat “tensa” i consideren insuficients els avenços anunciats. “Tenim dues visions diferents i és bastant impossible arribar a un acord. Esperarem a veure com comença el curs al setembre”, ha afirmat Marian González.

El col·lectiu tenia la intenció d’acampar a les portes del departament d’Ensenyament fins que escoltessin i resolguessin les seves demandes. Tot i això, després d’instal·lar les tendes, han decidit abandonar la concentració.

La plataforma porta mesos contactant amb el Parlament de Catalunya per comparèixer i exposar la situació del col·lectiu. Aquesta tarda, la diputada de Ciutadans, Sonia Sierra, defensarà en seu parlamentària la proposta de resolució en la comissió d’Ensenyament per intentar donar resposta a les seves demandes.

Pots escoltar l’entrevista sencera a Marian González aquí: