L’única família que continua vivint al número 13 del carrer de Lancaster ha decidit fer el pas i querellar-se contra MK Premium, l’empresa patrimonial immobiliària que va comprar l’edifici. Asseguren que han rebut assetjament psicològic de treballadors de l’empresa, que els visiten constantment per pressionar-los perquè marxin. Segons explica la família, els han ofert 5.000 euros en metàl·lic perquè abandonin el pis.

També consideren “mobbing” el fet que l’empresa decidís iniciar unes obres a la finca amb ells vivint-hi. Uns treballs sense llicència que l’Ajuntament va aturar. Abans, però, les obres ja havien malmès part de l’immoble i les molèsties dels treballs feien, segons explica la família, que no s’hi pogués viure en condicions.

A més, quan es va fer efectiu el canvi de propietat del pis, diu la família, no se’ls va comunicar degudament i ells van seguir pagant el lloguer, de 300 euros, on ho feien sempre. Això va servir d’argument a l’empresa per denunciar-los per impagament.

Amb la querella, la família demandant espera que la justícia els doni la raó i hi puguin seguir vivint, sense pressions, fins a la fi del contracte, l’any 2019.

La pressió immobiliària creix al carrer de Lancaster

A més del número 13, tres finques més (el número 7, 9, 11) podrien viure situacions similars als que denuncia la família. El propietari dels immobles els vol vendre amb llogaters a dins. Els veïns ja s’estan mobilitzant i demanen a l’Ajuntament que actuï.

L’Ajuntament demana un canvi legislatiu

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha lamentat que l’Ajuntament no tingui prou competències per abordar casos d’assetjament immobiliari. Ha explicat que “fem tot el que podem fer, que és un acompanyament i assessorament dels veïns des de l’oficina d’Habitatge”, i que s’ha interposat una sanció a MK Premium per manca de conservació de l’edifici. Pin assegura que cada vegada que els veïns han alertat per obres o moviments que podrien no ser legals, el consistori “hi ha acudit i ho seguirà fent”.

A més, s’està treballant per declarar el carrer Lancaster Àrea de conservació i rehabilitació, per tal d’obligar els propietaris a conservar el parc d’habitatge envellit, i fer que garanteixin el reallotjament o el manteniment dels veïns quan es fan les obres de conservació. “Hem de ser honestos perquè aquest procés és llarg, i es pot allargar un any”, ha lamentat Pin.