La consigna era agafar el transport públic i moltes persones l'han seguida. Renfe ha reforçat el servei duplicant l'oferta de trens de la línia 1 de Rodalies. "Hemos venido en tren porque nuestro hijo mayor era la primera vez que subía y le hacía ilusión." "Hemos pensado que para venir en coche estaria complicado para aparcar." A poc a poc el litoral de Mataró s'ha anat omplint d'espectadors disposats a gaudir de l'espectacle. "Sempre m'han fet goig els avions, ho trobo un món apassionant i a més, també faig fotografia." "Sóc de Barcelona però visc a Mataró des de fa set mesos, i com la fan aquí... és la primera vegada que la veig." L'any passat la Festa al Cel no es va poder celebrar pels impediments tècnics que hi va posar Aena. Per això l'esdeveniment s'ha traslladat fins a Mataró, però Barcelona també hi ha tingut un paper destacat, sobretot pel que fa al dispositiu de seguretat. Avui, però, la gran preocupació ha estat la meteorologia. Moltes mirades estaven posades al cel, i el públic ha arribat amb el paraigua a la mà. "Amb l'esforç que suposa preparar-ho tot, s'ha de fer." "Esperem, la previsió és que plourà a la tarda. A veure si aguanta almenys fins que acabi el festival." DANIEL VENTURA, director de la Festa al Cel "Aquí realment el que afecta és la distància entre els núvols i el terra i la distància de visibilitat horitzontal és el que realment pot afectar la seguretat de les maniobres en les actuacions." La pluja, però, ha començat a les 11, en el mateix moment en què ha arrencat l'exhibició. 20 minuts després l'espectacle s'ha aturat. "Ens ha fastiguejat el dia però de ple." "Si anem una mica abrigats i amb paraigua val la pena esperar-se." Molts han optat per marxar, però hi ha qui ha aguantat durant més de 40 minuts en espera que el temps millorés. Una paciència que ha tingut recompensa, perquè finalment l'exhibició aèria s'ha reprès i els avions han recuperat el protagonisme.

Es calcula que 50.000 persones hauran passat aquest cap de setmana per les platges de Mataró per gaudir de la Festa al Cel. Ahir dissabte se’n van fer els entrenaments i aquest diumenge, d’11 a 15 h, estaven programades les exhibicions de vol de 38 aeronaus civils i 13 de militars.

El públic que s’ha desplaçat fins al litoral de Mataró i l’organització han estat molt pendents de la meteorologia. En el precís moment en què ha començat l’exhibició aèria ha començat a ploure i l’espectacle s’ha suspès durant gairebé 40 minuts. Tot i que amb pluja els avions poden volar, les acrobàcies es poden veure afectades per la manca de visibilitat.

Finalment la Festa al Cel ha continuat, però el programa no s’ha pogut completar i la patrulla de França, un dels principals atractius de l’esdeveniment, no ha pogut actuar. El concert del Club Super3 i la cercavila també han quedat suspensos per el mal temps. Tot i això, la gran majoria de patrulles, avions, avionetes, parapents i helicòpters són civils, i entre ells destaca el premiat pilot acrobàtic francès Nicolas Ivanoff de Hamilton.

Les aeronaus que participen en aquestes exhibicions han de sortir des dels quatre aeroports de la xarxa d’Aena (Sabadell, Barcelona-el Prat, Reus i Girona-Costa Brava), tot i que és Sabadell el que concentra un nombre més gran de patrulles com a base operativa.

La Festa al Cel es va celebrar a Barcelona durant 21 anys, però l’any passat Aena i el Ministeri de Foment es van negar a modificar l’operativa habitual del Prat per fer-la possible. Habitualment, els avions aterren a l’aeroport des de l’oest, passant pel litoral de Barcelona. Per celebrar la Festa al Cel, calia canviar la configuració de pistes i fer entrar els avions per l’est. Foment no ho va permetre, i va argumentar que la capacitat operativa de l’aeroport no ho feia viable, així com els problemes de soroll que s’originaven amb el canvi.

L’any passat no hi va haver Festa al Cel, però al maig els ajuntaments de Barcelona i Mataró van arribar a un acord perquè l’exhibició aèria es recuperés fent-la, en les mateixes dates de sempre, a la capital del Maresme. L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha anunciat que l’any vinent la Festa al Cel es tornarà a celebrar a la capital del Maresme.

Avui la carretera N-II, que travessa la ciutat per la costa, està tallada perquè els milers de visitants puguin gaudir de la festa. Perquè en pugui gaudir tota la família, s’han fet xarangues, cercaviles teatrals i també alguns concerts. Al port s’hi ha instal·lat un gran “village” comercial, amb una cinquantena d’expositors i una trentena de restaurants.

Transport públic reforçat

Entre el públic hi ha sobretot persones vingues des de tota l’àrea metropolitana, que altres anys ja havien participat a la Festa al Cel desplaçant-se al litoral de Barcelona. Enguany, per anar fins a Mataró, Renfe ha duplicat fins a les 11.30 h i a partir de les 14.30 h la capacitat de la línia R1, posant-hi un tren cada set minuts. Amb vuit trens per hora, la capacitat habitual d’aquesta línia un diumenge ha passat de 25.000 a 50.000 persones. A més, els serveis interurbans de transport per carretera de Sagalés i l’Empresa Casas també han reforçat el servei per atendre tota la demanda.

L’Ajuntament de Mataró i Protecció Civil han activat un pla de mobilitat i seguretat per donar resposta a les necessitats generades pel volum de gent que s’hi ha desplaçat. Més de mig miler d’agents policials treballen per la seguretat de la festa i els bombers han habilitat dues embarcacions amb sis submarinistes, un camió i un helicòpter.