Estació de Sants, 9 del matí. Queden 20 minuts perquè surti l'AVE Barcelona-París. Al vagó 13, hi trobem uns passatgers especials. Són voluntaris de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries. Tenen l'objectiu de captar passatgers que vulguin aprendre a fer un massatge cardíac. BERTA QUERALT, voluntària i metgessa de l'Hospital Vall d'Hebron "El que s'intenta promoure són els passos bàsics, que la gent del carrer tingui el coneixement normal i bàsic". La classe pràctica dura prop de mitja hora. El més important és comprovar si el pacient, que ha patit una parada cardiorespiratòria, està conscient. Després comencen les maniobres de reanimació. Abans d'iniciar-les, és essencial trucar als Serveis d'Emergència. Els metges asseguren que en aquests casos, actuar ràpidament pot ajudar a salvar la vida i a evitar seqüeles neurològiques. RICARDO BELMONTE, voluntari i infermer de l'Hospital Vall d'Hebron "Cada minuto que tardamos en hacer reanimación, estamos bajando el 10% de possibilidades de que esta persona viva. Si antes de 4 minutos actuamos, aumentamos sus posibilidades de supervivencia". Els passatgers també poden aprendre la tècnica a través de vídeos educatius que es poden visionar a les tauletes instal·lades al bar del tren. Però la majoria prefereixen la classe pràctica... "M'ha semblat molt interessant. El tren et permet entrar en contacte amb altra gent i la gent ve a aprendre una cosa important: socórrer vides." És la primera vegada que es duu a terme una iniciativa com aquesta. Els 150 voluntaris estan repartits en els trens tan amb destinació França com amb destinació Barcelona. Les classes de reanimació es faran fins diumenge.

Els quatre primers minuts són clau per sobreviure en cas d’aturada cardiorespiratòria. Però si l’accident vascular es produeix mentre es viatja en un tren d’alta velocitat, aturar-lo és molt difícil i cal saber actuar. “Si els primers auxilis fossin tan ràpids com l’AVE, podríem salvar moltes vides”, afirmen els membres de l’organització d‘aquesta iniciativa. En cas d’aconseguir reanimar una persona en 240 segons, les probabilitats de sortir amb vida i evitar seqüeles neurològiques són de més del 50%. Cada minut que es triga a reaccionar, es perd un 10% d’aquesta possibilitat.

Aquestes són les xifres que han portat més de 150 voluntaris, entre metges i personal d’infermeria i emergències a oferir classes de reanimació cardiopulmonar als viatgers dels trens d’alta velocitat que van de Barcelona a França i a la inversa. Es tracta d’una iniciativa d’instrucció pionera que dura 30 minuts, és de caràcter pràctic i no requereix cap reconeixement previ per part del viatger.