Les cinc famílies han estat acollides a la Casa Bloc de Sant Andreu des de fa aproximadament un any, en el marc de la primera fase d’acollida del programa estatal. Durant aquest temps, han estat tutelats per l’Estat, però a partir d’aquest mes de maig s’han d’acollir a la segona fase, en la qual hauran de trobar un habitatge. Segons el programa, però, aquest habitatge l’han de trobar pels seus propis mitjans o amb l’ajuda de les ONG i no pot superar els 670 €, que són els diners que l’Estat els ofereix com a ajuda.

La majoria de refugiats es troben que a Barcelona els preus del lloguer són més elevats i tenen problemes perquè els propietaris els lloguin pisos, ja que no tenen feina, ni nòmines ni cap tipus d’ingrés. Un dels casos és el de la Tatiana Voitekhovych, que és ucraïnesa i viu sola amb els seus quatre fills. Explica que fa sis mesos que està buscant pis, però que ha estat impossible perquè no té cap aval. Només una carta de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) en què mostra el seu suport a l’hora de pagar l’habitatge. No es tracta però d’un aval formal i això és precisament el que reclamen a les administracions.

Per això, aquest dimecres al matí han lliurat una carta a la Secretària d’Igualtat, Immigració i Ciutadania, en què avisen que la situació és “molt greu” i demanen que, com a responsables de l’acollida a Catalunya, trobin solucions. A la Secretaria els ha rebut un tècnic i un representat del Comitè de Persones Refugiades i els han emplaçat  a una nova reunió dimarts que ve amb el secretari, Oriol Amorós, ja que aquest dimecres es trobava de viatge a Brussel·les.

La Generalitat assegura que cap refugiat es quedarà al carrer

El govern català ha atès les peticions de les cinc famílies i assegura que trobaran solucions per a cadascuna. Recorden, però, que estan sota l’empara del programa estatal i que, per tant, la Generalitat no els pot oferir aval. En aquest sentit, exigeixen a l’Estat que no es desresponsabilitzi d’aquesta situació que es deu a un programa d’acollida “que té molt mal resolt l’accés a l’habitatge”, asseguren.

En la pròxima reunió de dimarts, la Generalitat preveu oferir solucions i tractar cas per cas. Els alerta, però, que molt probablement una part de la solució serà marxar de Barcelona i anar a municipis on els preus de l’habitatge siguin més econòmics.