Un 80 % de les famílies i les direccions de 51 escoles de Barcelona valoren positivament el projecte Protegim escoles, que ha permès reduir el soroll i el trànsit als entorns escolars. Així ho mostra una enquesta feta per l’Agència de Salut Pública de Barcelona a centres que es van pacificar el 2021. A banda de destacar que els entorns són més amables, s’ha començat a veure una reducció del soroll.

Més joc i contacte social

Aquest estudi ha permès veure la percepció abans i després de la intervenció als centres, amb una bona valoració de la intervenció feta. S’ha detectat que les famílies passen més temps als espais d’accés a les escoles i hi ha més interacció social. I s’ha vist també com els infants juguen més estona en aquests espais pacificats.

Millora de la seguretat viària

L’element més ben valorat per als infants són les boles de formigó i els adults destaquen que se senten en un entorn més segur i protegit. De fet, un 76 % de les direccions i un 51 % de les AFA creuen que ha millorat la seguretat viària. Entre els aspectes a millorar, claustres i famílies demanen més espais per seure i pàrquings de bicicletes.

Amb la col·laboració d’ISGlobal, també s’ha detectat una reducció significativa del soroll del trànsit i la contaminació als entorns escolars. En el cas de l’Escola Lavínia, hi ha hagut una reducció significativa de CO2 i PM2. Amb aquestes bones valoracions inicials l’Ajuntament de Barcelona prioritza la continuïtat del projecte Protegim escoles. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, explica que els resultats positius d’aquests estudis serveixen per avalar el programa.

Comencen les obres a 73 escoles més

En la mateixa línia, la tinenta d’alcalde d’Ecologia Urbana ha destacat que aquesta millora dels centres escolars “és un projecte indispensable, absolutament prioritari i que ha vingut per quedar-se”. Aquest desembre s’estan fent obres a 73 centres escolars que s’enllestiran aquest mateix 2022.

A més a més, al primer trimestre del 2023 es faran millores a 36 centres ja pacificats per instal·lar-hi més vegetació i espais d’estada. Des del 2020 s’han fet actuacions als entorns de 217 escoles que en conjunt beneficien 86.000 alumnes. S’hi han invertit 16,8 milions d’euros i s’han guanyat 35.000 metres quadrats a l’asfalt.