La investigació es va iniciar a finals  del mes de desembre, quan la Unitat d’Investigació de la comissaria de Mossos de Sants-Montjuïc , va tenir coneixement que s’havia rebut un correu de l’Agència de Cooperació Internacional a través del Consolat del Brasil segons el qual una dona havia enviat captures de pantalla des d’una tauleta electrònica per demanar ajuda. La jove, de 25 anys, havia alertat de la situació a través d’una aplicació de missatgeria a una amiga que residia a Londres, connectant-se a una xarxa wifi d’un hotel proper al domicili. Els investigadors  van saber que la Guàrdia Civil també havia rebut la mateixa informació.

Es va dur a terme un dispositiu conjunt d’ambdós cossos policials d’entrada al domicili on la víctima estava retinguda. Mentre es vigilava l’immoble, agents de la Guàrdia Civil van identificar un home que s’hi dirigia. Durant l’escorcoll els agents li van trobar un joc de claus del pis i 2.000 euros en efectiu. Un cop els investigadors van entrar al pis van constatar que a dins hi havia la dona retinguda i que presentava diverses lesions a la cara i al cos compatibles amb el fet d’haver estat colpejada repetidament. Segons la víctima, mentre va durar la seva privació de llibertat va patir continuades agressions, tant físiques com sexuals. A banda de les lesions físiques la dona evidenciava un quadre agut d’estrès emocional. Per aquest motiu la van traslladar ràpidament a un centre hospitalari de Barcelona. L’home identificat a l’entrada del pis va quedar detingut.

Cultiu il·legal de marihuana

D’altra banda, els investigadors,  van localitzar a l’interior del pis 10 quilos de marihuana i 209 esqueixos, dos quilos d’haixix, 1.375 euros i material per manipular i dosificar la droga. A més, entre la documentació hi van trobar indicis de l’existència d’una plantació de marihuana en una nau industrial ubicada a Montcada i Reixac. En l’escorcoll de la nau, de 400 metres quadrats, els agents van detenir un home de 52 anys i de nacionalitat holandesa i van intervenir 1.024 plantes de marihuana, a més de 300 grams, preparats per a la distribució i material per al cultiu i manipulació. La plantació estava feta amb totes les mesures per evitar que l’olor de la plantació transcendís a l’exterior, amb uns bons sistemes de ventilació i filtres d’aire. Setmanes després, el mes de gener, es va localitzar un altre pis que havien llogat els membres del grup en el qual hi havia dos quilos i mig de marihuana i 530 grams d’haixix disposada per a la distribució. Durant la investigació els agents van comprovar que els membres de l’organització eren els responsables d’una associació cannàbica a la localitat de Sant Adrià de Besòs.

La investigació ha conclòs que el cap de l’organització, de nacionalitat italiana, es va traslladar amb la víctima a Barcelona després d’haver iniciat una relació sentimental amb ella. Un cop instal·lats en un domicili de la localitat, suposadament li va restringir la mobilitat i la possibilitat de comunicar-se amb ningú de l’exterior. També la feia treballar en els actes de cultiu de les plantes de marihuana. Aleshores presumptament van començar un seguit d’amenaces, agressions físiques i sexuals. Per altra banda, els membres de l’organització criminal van començar a cultivar marihuana en pisos llogats a la ciutat de Barcelona i a la de Montcada i Reixac. La producció de la marihuana proveïa l’associació cannàbica de Sant Adrià de Besòs. L’operació es va tancar amb l’arrest de cinc homes com a membres d’una organització criminal per tràfic de drogues. A dos d’ells també se’ls  acusa de detenció il·legal, maltractaments i agressions sexuals i per això van ingressar a la presó.