La Generalitat ha obert un expedient informatiu a Renfe per les demores derivades, segons l’operadora, de la protesta encoberta dels treballadors, i que han afectat, des de dissabte, 237 trens amb retards i 44 de suprimits. El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, ha explicat que l’expedient informatiu podria convertir-se en sancionador i que si això passa serà la primera vegada que la Generalitat sanciona Renfe Operadora. Amb l’aprovació a finals de 2011 de les lleis òmnibus, la Generalitat té la capacitat d’imposar multes a Renfe per incomplir els serveis.

La llei ferroviària recull que és una infracció l’incompliment de les condicions referents a la freqüència de pas dels trens i la regularitat del servei.

Sancions de 6.000 a 30.000 euros

Es preveuen multes de fins a 6.000 euros en el cas d’infraccions lleus, i en el cas de les greus les multes poden arribar fins als 30.000 euros.

Renfe implantarà nous torns de treball al personal

L’operadora ha anunciat que, per garantir la prestació del servei de Rodalies, implantarà nous torns de treball per als conductors. La mesura s’aplicarà passats quatre dies, ja que, per motius legals, no es pot fer el canvi immediatament i s’ha de comunicar amb 96 hores d’antelació al personal afectat. La companyia diu en un comunicat que ‘els torns establerts fins el moment els havien pactat les dues parts: l’empresa i els representants sindicals i que s’han complert amb normalitat fins divendres passat’.