Aquest dijous el SEPC ha convocat una vaga d’estudiants per denunciar “nombrosos casos d’assetjament psicològic, sexual o físic per part de professors cap a alumnes que han sortit a la llum en els darrers mesos”. A més, per fer visible la protesta, mig miler d’estudiants s’han manifestat, convocats pel SEPC, pel centre de Barcelona.

Al darrere de la vaga hi ha malestar de l’Assemblea de Lletres de la Universitat de Barcelona, que al novembre va decidir crear un protocol contra l’assetjament alternatiu al de la universitat perquè creuen que “els protocols són insegurs”. Segons una de les portaveus de l’assemblea, el protocol oficial és ineficaç, ja que no garanteix que denúncies a professors siguin anònimes de manera que tot el cas “es traspassa a l’agressor i la víctima queda molt exposada”.

Des d’aquesta assemblea reiteren que fa anys que demanen l’anonimat així com que es pugui recollir més d’un cas per professor. Des de l’assemblea d’estudiants de lletres afirmen a més, que “la universita encobreix els agressors” i que “està més preocupada de mantenir el seu prestigi que no protegir les seves estudiants”.

Denuncien boicot al protocol alternatiu

L’Assemblea de Lletres de la UB també denuncia que el Deganat de la facultat retira sistemàticament la campanya amb codis QR que ha creat per denunciar anòninament els casos d’assetjament a la universitat. La Duna, una de les portaveus d’aquest organisme afegeix a més que han “rebut pressions” en forma de trucades i correus electrònics tant per part del Deganat com del Departament d’Igualtat de la facultat, en què se’ls “qüestiona la campanya”.

Aquesta membre de l’Assemblea de Lletres explica que es tracta d’una campanya que fa anys que estan fent però que la diferència és que ara als cartells i a les bústies físiques s’apunta directament cap a “professors agressors” i això, explica, “fa incisió en el que realment preocupa a la universitat”, una institució, diu “només preocupada pel seu prestigi”.

La UB desmenteix les denúncies

Des de la UB asseguren que les denúncies que es poden interposar a través del protocol “són sempre anònimes“. Així mateix asseguren que fa un any i mig es va fer una actualització del protocol contra l’assetjament amb l’objectiu de potenciar l’atenció psicològica i jurídica i fer-lo més eficient.

La Universitat de Barcelona desmenteix també que s’hagi fet cap tipus de pressió des del Deganat o per part de la direcció d’Igualtat per retirar la campanya. Finalment reiteren que “no s’ha retirat cap cartell” i que quan s’ha fet és perquè “constantment els van renovant”.