Una vuitantena de joves dels instituts Príncep de Viana i Joan Fuster, del Centre Obert Don Bosco i de La Sala de l’Espai Jove Garcilaso participen en la gravació de quatre espots en contra dels estereotips de gènere. L’activitat s’emmarca dins de la Tardor Solidària de Sant Andreu i el resultat es podrà veure a finals de desembre.
16 estudiants de segon de batxillerat de l’Institut Príncep de Viana que cursen l’assignatura optativa de creació audiovisual han estat els primers a gravar un dels quatre anuncis previstos. Ho han fet al plató i als exteriors de l’Espai Jove Garcilaso, a la Sagrera. El guió l’ha elaborat el projecte audiovisual de l’Espai Jove Garcilaso amb la col·laboració dels alumnes i s’ha centrat en els estereotips de gènere en l’àmbit educatiu i professional.
Els estudiants han experimentat durant dues hores com és el rodatge d’un producte audiovisual. Marvin Rojas, alumne de l’Institut Príncep de Viana, explica que “el guió està fet amb frases curtes però que evidencien un comportament masclista habitual a la societat“. Maria Nieto, també alumna del centre, reflexiona: “Per què una dona que té fills i treballa 12 hores és una mala mare i un home que té criatures i treballa les mateixes 12 hores és un gran professional?”.
Espots contra els estereotips sexistes
La resta dels anuncis, fins a quatre, es gravaran les properes setmanes amb joves de l’Institut Joan Fuster, del Centre Obert Don Bosco i de La Sala de l’Espai Jove Garcilaso. L’objectiu dels espots és sensibilitzar els joves sobre la necessitat d’acabar amb els estereotips sexistes. Aquests condicionen el comportament des de la infància, ja que els nens i nenes adopten els rols i les pautes de comportament associades al gènere. Els anuncis s’estrenaran al desembre durant la festa de Nadal de l‘Espai Jove Garcilaso i es podran veure als webs dels instituts i dels espais participants. També se’n farà difusió a través de les xarxes socials.
Projecte inclòs en la Tardor Solidària
La Tardor Solidària és un programa de sensibilització sobre la solidaritat, la cooperació, la cultura de pau i altres economies que es fa a Sant Andreu des del 2001. El programa vol fomentar la cohesió social, l’enfortiment del teixit associatiu, la solidaritat, la participació i el compromís de la ciutadania a través de la sensibilització i l’educació per al desenvolupament, els drets humans i la pau. Cada any, s’organitzen diferents actes per transmetre els valors de solidaritat, cooperació internacional, comerç just i el quart món a tots els barris de Sant Andreu.