Un grup d’investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha donat a conèixer un estudi sobre la metàstasi en el càncer de mama. Segons el treball, publicat a la revista ‘Nature Communications’, la proteïna integrina B3 juga un paper clau “en la captació de vesícules per part de les cèl·lules”. La investigació conclou que aquest procés “afavoreix la formació de tumors secundaris en altres òrgans com el pulmó”.
Des del VHIR destaquen que “un 90 % de les morts per càncer de mama són a causa de metàstasi en altres òrgans”. Afegeixen que, “perquè aquestes metàstasis es produeixin, la comunicació entre cèl·lules tumorals i també amb les cèl·lules de l’entorn és clau”.
L’estudi s’ha dut a terme en cultius cel·lulars al laboratori, on han comprovat que la integrina B3 és necessària perquè les vesícules produïdes per l’entorn siguin captades per les cèl·lules tumorals. El cap del grup de Patologia Molecular Translacional del VHIR, Santiago Ramón y Cajal, assegura que “quan inhibim la integrina B3 no existeix l’estímul que afavoreix el creixement tumoral al nou òrgan per formar metàstasi”.
Inhibidors per aturar la metàstasi
El grup d’investigadors del VHIR està treballant en la cerca d’inhibidors de la integrina B3 per evitar que les cèl·lules tumorals formin noves colònies en altres òrgans i evitar les metàstasis. El doctor Ramón y Cajal destaca que “aquests inhibidors serien específics per al control de les metàstasis”. Ramón y Cajal afegeix que “haurien d’administrar-se conjuntament amb altres tractaments dirigits al tumor primari”.
Des del VHIR assenyalen que el mecanisme d’entrada a les cèl·lules basat en la integrina B3 “s’ha pogut observar anteriorment en molts virus d’herpes quan infecten cèl·lules humanes”. Remarquen que “aquestes similituds han ajudat els investigadors a conèixer i estudiar la via d’entrada de les vesícules captades per les cèl·lules”.