Foto: Laura Cortés

L’arribada de la vacuna de la covid a Europa va suposar un abans i un després en la lluita contra la pandèmia, però no tothom es va mostrar favorable al vaccí. Un estudi de la UOC, amb enquestes a 4.300 persones a tot Espanya, conclou que en aquell moment —primavera del 2021— un 6,5 % de la població va rebutjar vacunar-se.

El treball s’ha publicat a la revista científica ‘Plos One’ i avalua les disconformitats de la ciutadania durant la campanya de vacunació que es va engegar en aquell moment. “L’objectiu d’aquest treball és fer un retrat fidel d’un moment concret per analitzar què es podria millorar en el futur“, detalla Salvador Macip, un dels investigadors que han participat en l’elaboració de l’estudi.

El treball està liderat per Francesc Saigí Rubió, investigador de l’eHealth Center i director del centre col·laborador en salut digital de l’OMS, Hans Eguia, doctorand dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i Marina Bosque, investigadora de l’eHealth Center.

Desconfiança en els laboratoris i “fake news”

Per fer l’estudi es van entrevistar 4.500 persones, entre les quals mig miler de professionals sanitaris. En aquell moment, el 48,6 % dels participants de la població general estaven vacunats i el 6,5 % es van mostrar contraris a fer-ho. Segons l’informe, “els més joves o amb menys formació eren els més reticents a vacunar-se“. Salvador Macip afirma que el nivell educatiu i el fet de tenir coneixements mèdics “redueixen les reticències” davant aquests tractaments.

En el cas dels professionals sanitaris, el percentatge de vacunats s’elevava al 95 %. “Els professionals de la salut tenien més dubtes sobre l’eficàcia i la seguretat de la vacuna. No obstant això, eren els menys reticents a vacunar-se, possiblement perquè entenien més bé les conseqüències de no vacunar-se “.

Les “fake news” i la desconfiança en els laboratoris

Els motius principals de rebuig a les vacunes eren la desconfiança en els laboratoris farmacèutics i les “fake news”, les notícies falses que corrien per les xarxes socials. Els investigadors assenyalen que fins i tot es van arribar a elevar a norma general casos puntuals com els trombes, suposadament causats per les vacunes.

Pel que fa al tipus de vacuna, la majoria de participants no van mostrar preferències per un laboratori determinat. No obstant això, les persones que s’havien vacunat amb Pfizer van afirmar que ho havien fet amb la seva “vacuna preferida”.

El rebuig a les vacunes, una amenaça per a la salut mundial

Els investigadors alerten que el rebuig a les vacunes es considera una de les amenaces principals de la salut mundial. Especialment ara, quan Europa està experimentant una circulació creixent del virus sincític respiratori (VSR). Els experts afirmen que juntament amb la covid, aquests virus estan tenint un alt impacte en els serveis de salut. Per evitar-ho, assenyalen que les campanyes informatives són essencials i que “la informació veraç, contrastada, transparent i àgil és el mètode més efectiu per conscienciar la població“.