reconstruccio mamaria

(ACN) Els primers resultats de l’assaig clínic Positive obren la possibilitat a un embaràs segur en pacients amb càncer de mama. L’estudi conclou que interrompre la teràpia endocrina per poder quedar-se embarassada —sota control mèdic i durant un període que no superi els dos anys— no incrementa el risc de recaiguda a curt termini en pacients joves amb càncer de mama hormonosensible.

La teràpia endocrina, indicada pel tractament en els casos de càncer de mama amb receptors hormonals positius, pot provocar malformacions en el fetus, motiu pel qual de forma majoritària sempre s’ha desaconsellat a les pacients que es quedin embarassades mentre el prenen. A banda, l’increment dels estrògens durant la gestació també augmenta el risc de recaiguda.

Resultats esperançadors

Els resultats de l’estudi, però, assenyalen que el risc de recaiguda en les pacients que van aturar la teràpia és d’un 8,9 %, enfront d’un 9,2 % en pacients de la mateixa condició que no van aturar la teràpia per quedar-se embarassades.

Per tant, la investigació obre la porta a un embaràs segur en pacients que han completat entre 18 i 30 mesos de teràpia endocrina auxiliar. L’estudi reforça la idoneïtat d’apostar per la preservació de la fertilitat abans de començar el tractament oncològic, explica la coordinadora de l’estudi a Espanya, Cristina Saura.

Fins ara, la recomanació era començar a buscar l’embaràs passat un mínim de cinc anys després d’haver superat el càncer i sempre que no hi hagués cap recaiguda.

Els resultats poden canviar les guies clíniques actuals, reduint el temps des del diagnòstic fins al moment recomanable per començar la recerca de l’embaràs”
Cristina Saura, coordinadora de l’estudi i cap de la unitat de càncer de mama de l’Hospital Vall d’Hebron

Tanmateix, la doctora admet que un seguiment a llarg termini de les pacients serà fonamental per poder corroborar els resultats de l’estudi.

Inquietud de les dones joves diagnosticades

L’assaig clínic Positive s’ha publicat a la revista ‘New England Journal of Medicine’ (NEJM) i hi han participat hospitals i pacients de 20 països, entre les quals 72 dones tractades en hospitals de l’estat. 

Aquest estudi es va posar en marxa per donar resposta a la inquietud de les dones diagnosticades en edats primerenques. Segons dades de la investigació, entre el 40 % i el 60 % de les pacients menors de 40 anys els preocupa la seva futura fertilitat.