Ho explica serena perquè el suport de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l’Hospital Clínic li ha canviat la maternitat de dalt a baix. La Federica va tenir un embaràs molt complicat: duia bessons al ventre, però un d’ells va morir poques setmanes abans de donar a llum. L’ansietat va aparèixer, i també el temor per l’estat de l’altre bebè i d’ella mateixa. El part tampoc no va ser plàcid, perquè el nadó va néixer prematur i va encadenar diverses infeccions després de la cesària.

A això calia sumar-hi la llunyania de la família, perquè la Federica és d’Italià i aquí hi tenia poca xarxa. El còctel va fer que visqués un calvari: “Tenia por d’apropar-me a ell, per si li feia alguna cosa dolenta“. Tot va fer un gir quan el seu ginecòleg li va aconsellar que acudís al Clínic. “M’ha canviat la vida. A mi i al nen. He après a ser mare“, relata. Dona gràcies a les professionals i a la resta de mares de la unitat, amb qui ha fet pinya per cuidar la seva salut mental.

Un dels bebès atesos a la unitat de l’Hospital Clínic

Creixen més que mai les primeres visites

Aquesta unitat, específica per tractar trastorns durant l’embaràs i el postpart, es va crear l’any 2018 i, des d’aleshores, s’hi han fet més de 1.800 primeres visites. El 2022 van créixer molt: n’hi va haver 411, un 37 % més que l’any anterior, la xifra més alta registrada mai. Segons la doctora Alba Roca, psiquiatra i cap de la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic, una de les raons n’és la pandèmia, que ha deixat tocada la salut mental general, també la de les mares.

Des del centre hospitalari fan una crida a trencar estigmes sobre els trastorns que poden sorgir durant la gestació i el postpart, perquè són més freqüents del que se sol pensar. “Una de cada cinc dones tindrà alguna patologia mental durant el procés. Són números que es calculen a escala internacional i es van repetint. Són molt elevats”, insisteix Roca. Assegura que la depressió perinatal és el trastorn més freqüent, seguit de l’ansietat.

Hospital de dia dones Clínic
La Lourdes i el seu fill, pacients de la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic

Parlar-ne per trencar estigmes

Roca admet que l’increment de les visites també es deu a un major coneixement de la població. “Ja és més fàcil que una dona identifiqui el part com una experiència traumàtica“, afirma la cap de la unitat. Amb motiu de la Setmana de la Salut Mental Materna, demana posar de manifest “la necessitat urgent” de prioritzar la salut mental de les mares i els seus nadons, i a parlar de les patologies que apareixen en aquesta etapa.

La Federica se suma a trencar estigmes. “No hem de tenir vergonya si tenim sentiments que no estan bé. El món diu que hem de ser felices… però a vegades no és així i et sents culpable”, recalca. I afegeix: “No sempre és fàcil ser mare, i t’amagues perquè tots et jutgen“. Recomana a les mares que, sobretot, no dubtin a demanar ajut si detecten que els cal.

Què és la Unitat de Salut Mental Perinatal?

La Unitat de Salut Mental Perinatal (USPM) de l’Hospital Clínic atén el conjunt de trastorns mentals perinatals, és a dir, que apareixen durant l’embaràs o els primers 12 mesos postpart. S’ocupa del diagnòstic, l’atenció i el tractament de les pacients des de la vessant psiquiàtrica i psicològica i en coordinació amb l’àrea d’obstetrícia. Actualment disposa de dos dispositius: la consulta externa i l’Hospital de Dia Mare-Bebè.