(ACN) Un assaig clínic internacional de fase tres liderat pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) demostra que una determinada combinació de fàrmacs millora la supervivència en pacients amb càncer de còlon metastàtic. L’estudi Sunlight, coordinat el doctor Josep Tabernero, ha administrat als pacients una combinació de trifluridina/tipiracil més bevacizumab, en comptes del tractament amb trifluridina/tipiracil, una de les opcions terapèutiques aprovades per les agències regulatòries per a aquests pacients.

Millores significatives de la supervivència

A l’estudi han participat 492 pacients amb càncer colorectal metastàtic que havien rebut tractament previ de dos règims de quimioteràpia estàndard. A la meitat dels pacients se’ls  va tractar amb trifluridina/tipiracil més bevacizumab i a l’altra meitat només amb trifluridina/tipiracil. Els pacients tractats amb trifluridina/tipiracil més bevacizumab van presentar una supervivència global mitjana de 10,8 mesos després d’haver iniciat el tractament enfront dels 7,5 mesos dels pacients que van rebre únicament trifluridina/tipiracil.

També es van observar millores significatives en la supervivència sense progressió (que es refereix al temps que passa des de l’inici del tractament fins que el tumor torna a créixer) que va passar de 2,4 mesos amb el tractament estàndard a 5,6 mesos en el tractament amb bevacizumab. I va augmentar també el temps que passa fins que l’estat de salut del pacient i la seva qualitat de vida es deterioren (9,3 mesos en els pacients que van rebre la nova combinació de fàrmacs davant dels 6,3 mesos de l’altre grup).

Els resultats de la investigació s’han publicat aquest dimecres a la revista ‘New England Journal of Medicine’.

Segona causa de mort per càncer

El càncer colorectal és el més freqüent en el nostre entorn i és la segona causa de mort per càncer al món. La taxa de supervivència a cinc anys en pacients amb malaltia metastàtica és de l’11 %. “Al voltant del 50 % dels pacients acabarà desenvolupant metàstasi, de forma que són necessàries noves opcions de tractament que millorin la supervivència i la qualitat de vida d’aquests pacients”, explica Tabernero. Per tot plegat, considera que els resultats de l’estudi poden significar “un avenç significatiu en el tractament dels pacients amb càncer colorectal metastàtic que han progressat després de dos tractaments de quimioteràpia estàndard”.