A les portes de l’estiu, el Departament d’Educació prem l’accelerador i impulsa un pla de xoc per fer front a l’augment de les temperatures a l’aula, conscients que els estius s’allarguen i les onades de calor són cada cop més freqüents. Betevé ha pogut saber que abans de finals de curs, 26 escoles i instituts de Barcelona ja tindran aire condicionat a almenys un espai comú que es vol convertir en una mena de refugi climàtic o illa fresca per quan els termòmetres es disparin.

MAPA | Els 26 escoles i instituts que tindran aire condicionat
Consulta els centres que es refrigeraran abans de finals de curs

Els centres que es refrigeraran són 15 escoles, que finança l’Ajuntament de Barcelona, vuit instituts -a càrrec del departament d’Educació- i tres instituts escola, amb una partida repartida al 50 % entre les dues administracions. Aquesta és la primera fase del pla de xoc per fer front a l’augment de les temperatures a l’aula, que també preveu l’enviament massiu de ventiladors a les aules i la instal·lació de plaques solars als centres perquè siguin autosuficients.

Depenent de les necessitats de cada centre, aquesta climatització s’ubicarà a les aules més càlides, el menjador, la sala de professors o espais polivalents perquè el gruix dels alumnes tinguin garantides unes hores amb menys calor.

Centres sostenibles amb plaques fotovoltaiques

Una climatització que es busca que sigui sostenible, per això també s’instal·laran plaques fotovoltaiques noves a tres centres educatius de la ciutat aquest curs. L’objectiu és que cada any 10 nous centres estrenin instal·lacions solars cada curs perquè els centres educatius siguin cada cop més autosuficients energèticament. A més a més es farà una prova pilot amb un sistema de circulació d’aire refrigerat a un centre.

plaques solars Escola La Maquinista

Es dupliquen les denúncies per calor a les aules

A banda d’aquesta actuació, fins a finals de maig es repartiran dos ventiladors de peu per aula a 155 escoles i instituts. I també s’instal·laran aparells de sostre a 25 centres més per fer circular l’aire i refrescar les aules. Aquestes són algunes de les mesures més destacades del Programa de Confort Ambiental dels Centres públics impulsats a la ciutat pel Consorci d’Educació, després de detectar com en els últims cinc anys s’han duplicat les denúncies per calor desmesurada a les aules (de 17 el 2018 a 33 el 2022).

Aquest enviament massiu d’aparells arriba després de l’allau de queixes a finals del curs passat, amb una onada de calor ja al mes de maig. En alguns casos, les famílies van acabar comprant ventiladors com a mesura d’urgència per intentar fer front al cop de calor.

Els patis, refugis climàtics exteriors

A banda d’actuar dins els centres per baixar les temperatures, també s’estan impulsant mesures per crear zones d’ombra i per refrescar-se als patis. El Consorci d’Educació està instal·lant 89 carpes exteriors i també s’han adquirit més de 2.000 metres quadrats de lona per fer nous tendals a l’exterior. També s’estrenaran una vintena de fonts noves i mànegues d’aigua per refrescar els patis.

Aquest pla preveu també instal·lar sistemes de domotització per regular les temperatures de la calefacció i la refrigeració a distància i evitar així el malbaratament. S’instal·laran sensors de temperatura a 32 centres educatius per monitoritzar la calor i actuar-hi, si cal, per regular millor les temperatures.

Des del Parlament, el conseller d’Educació ha detallat el pla de xoc i ha explicat que “amb les onades de calor i el canvi climàtic, els centres no estan preparats per la calor”. Josep Gonzàlez-Cambray ha admès que amb les mesures posades en marxa fins ara “no n’hi ha prou” per donar resposta a la demanda dels centres, i per això ha obert la porta a canviar “una política històrica” respecte a la instal·lació d’aquest tipus d’aparells.

Unes actuacions per adaptar els centres a l’escalfament global pensades a llarg termini i que compten amb el finançament mixt de l’Ajuntament i el Departament d’Educació, que incorpora els fons europeus REACT per finançar-ho. L’Ajuntament de Barcelona ha augmentat de 2,5 a 3,5 milions la partida que destinarà aquest curs a refrigerar els centres. A tot Catalunya, el departament d’Educació destinarà 5 milions a finançar aquest paquet inicial de mesures.