Com afecta la contaminació atmosfèrica la salut dels nadons?

 En pot alterar el desenvolupament del cervell abans, fins i tot, de néixer? Són preguntes a les quals vol donar resposta un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona anomenat BiSC (Barcelona Life Study Cohort), que s’ha presentat aquest dimarts. Es tracta d’un projecte molt ambiciós en què participaran 1.200 dones embarassades i tres hospitals de referència, Sant Pau, el Clínic i Sant Joan de Déu, així com la Universitat de Barcelona.

El director del projecte i cap del programa Infància i medi ambient d’ISGlobal, Jordi Sunyer, ha explicat que en l’estudi s’examinarà “amb detall diversos determinants de la salut dels infants en relació amb la contaminació atmosfèrica”. Com, per exemple, “quin paper té la placenta envers els contaminants de l’aire”. En aquest sentit, i això és nou respecte a altres estudis, s’avaluarà l’exposició de cada voluntària a la contaminació atmosfèrica, tant a casa com a l’exterior, mitjançant dispositius de mesura.

La placenta i els contaminants de l’aire

Els investigadors tenen clar que l’embaràs és una etapa determinant de la vida en què el fetus es troba en formació i és especialment vulnerable. Eduard Gratacós, director BCNatal (institució que aplega els hospitals Sant Joan de Déu i el Clínic, i la Universitat de Barcelona) assegura que la gestació és l’inici del viatge i que “qualsevol petita desviació tindrà un impacte en la nostra vida”.

En altres estudis precedents, també liderats per Jordi Sunyer, s’ha descobert que la contaminació de l’aire causa efectes perjudicials en les funcions cognitives d’infants en edat escolar. Ara, en el marc del BiSC, el que es vol és esbrinar en quin moment es comencen a observar aquests efectes dels contaminants de l’aire sobre el desenvolupament cerebral. Es vol detectar si aquests efectes ja comencen abans, fins i tot, del part.

El director del projecte, Jordi Sunyer, ha assegurat que es vol estudiar la relació entre l’exposició a contaminants durant l’embaràs i l’aparició de malalties neurològiques, cardiovasculars, i fins i tot, metàboliques. L’objectiu final és remoure consciència i sobretot impulsar polítiques. “El que volem fer és identificar problemes, perquè l’evidència científica serveixi per resoldre’ls amb polítiques i amb intervencions comunitàries.”

Es necessiten 1.200 voluntàries

Per dur a terme el projecte, els impulsors volen aconseguir la implicació de 1.200 dones embarassades voluntàries que resideixin a la ciutat de Barcelona. Les interessades en poden obtenir més informació al web www.projectebisc.org. BCNatal i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau també oferiran la possibilitat de participar-hi a les pacients de les seves consultes d’obstetrícia.