Congruència, proporcionalitat i oportunitat. Aquests seran els criteris que, segons el conseller d'Interior, marcaran l'actuació dels Mossos. Ho ha afirmat Ramon Espadaler, que considera però poc probable que s'ordeni judicialment a la policia que es retirin les urnes. Tot i això, en cas que sigui així, el conseller ha assegurat que compliran la llei. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "El servidor púbilc, el policia, tan se val si és mosso o d'un altre cos policial, que té una indicació en tant que policia judicial, l'ha d'atendre i, per tant, en cap moment el departament d'Interior farà res perquè no atenguin la seva responsaabilitat perquè al capdavall la responsabilitat última seria de l'agent." D'aquesta manera, Espadaler ha respost al ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, a qui ha volgut recordar de qui depèn la policia catalana. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Com a policia judicial que també és el cos de Mossos d'Esquadra, aquests estan evidentment, no pas al servei del ministre de l'Interior, ni tan sols al servei del conseller d'Interior, estan al servei, i així ho contempla el nostre ordenament jurídic, dels jutges, dels tribunals i de la fiscalia." El conseller ha comparat el dispositiu amb el d'esdeveniments amb grans mobilitzacions com, per exemple, l'11 de setembre o el 12 d'octubre. Segons ha explicat, es desplegaran 4.756 agents extres que, sumats als que ja treballen habitualment, faran que diumenge hi hagi prop de 7.000 mossos operatius. Les ordres de servei, diu, ja s'han fet arribar als agents. Des dels sindicats de la policia, però, reclamen que es concreti què hauran de fer i diuen que hi ha certa confusió a l'interior del cos. VALENTÍN ANADÓN, portaveu del SAP "Hem demanat a la pròpia conselleria que hi hagi un posicionament ben clar respecte al nostre paper el proper diumenge perquè el neguit del mosso és que està una mica orfe i necessitarà això, unes directrius ben clares." L'objectiu del desplegament és, segons Interior, garantir la seguretat ciutadana i l'ordre públic, però també coordinar-se amb altres cossos de seguretat, especialment amb les policies locals. Sobre els reforços de la policia nacional espanyola que, suposadament, ha enviat el govern central, Espadaler ha dit que n'ha parlat amb la Secretaria d'Estat de Seguretat. Diu que li han assegurat que NO s'han enviat agents extres.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha remarcat en una entrevista a Catalunya Ràdio que en cap moment el departament  nofarà res “perquè [els agents] no atenguin la seva responsabilitat”, una responsabilitat que, tal com ell mateix ha recordat, inclou respectar els mandats judicials. Tot i això, Espadaler ha dit que la policia actuarà amb criteris de “congruència, proporcionalitat i oportunitat”. En opinió del conseller, però, és poc probable que s’ordeni judicialment que es retirin les urnes.

Pel que fa al dispositiu específic, Espadaler ha explicat que els Mossos estaran preparats per garantir la seguretat i l’ordre públic i que també es coordinaran amb la resta de cossos de seguretat, especialment amb les policies locals. En l’operatiu, que el conseller ha comparat amb el d’altres esdeveniments en què hi ha grans mobilitzacions, com l’11 de setembre o el 12 d’octubre, hi treballaran 6.992 agents. D’aquests, 2.236 formen part del servei ordinari mentre que els altres 4.756 són de reforç. El conseller ha dit que l’objectiu últim és vetllar “perquè hi hagi la màxima normalitat” durant la jornada, amb la dificultat afegida que és un esdeveniment que es produeix “al llarg de tot el país”.

Segons el conseller, les ordres de servei ja s’han fet arribar als agents, però des dels sindicats demanen concreció. Reclamen odres explícites sobre el que hauran de fer durant el dia, ja que asseguren que la que han rebut és una ordre genèrica semblant a la de quan hi ha grans esdeveniments. De fet, diuen que hi ha certa confusió a l’interior del cos. El portaveu del Sindicat Autònom de Policia – UGT ha dit que han demanat a la conselleria “que hi hagi un posicionament ben clar respecte al nostre paper” perquè “el neguit del mosso és que està una mica orfe”.

Sobre els reforços de la Policia Nacional espanyola que, suposadament, ha enviat el govern central, Espadaler ha dit que n’ha parlat amb la Secretaria d’Estat de Seguretat i que li han assegurat que no s’han enviat agents extres.