Barcelona tindrà un nou centre públic el curs que ve. L’Escola Projecte, a l’avinguda del Tibidabo, s’incorpora a la xarxa pública a partir del setembre com a Institut Escola Projecte amb estudis d’educació infantil, primària i secundària fins a l’ESO (3-16 anys). Així ho han anunciat en una compareixença aquest dijous el conseller d’Educació i el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.
Amb la seva reconversió s’aconsegueixen 340 places públiques a Sarrià – Sant Gervasi, on es concentra el gruix d’escoles concertades a la ciutat. En aquest districte, només el 12% de l’alumnat està escolaritzat a centres públics. Amb aquesta reincorporació es vol “resoldre el dèficit històric” de places públiques al districte, en paraules del conseller d’Educació., Josep Gonzàlez-Cambray.
Durant els propers anys, el nou Institut Escola Projecte es reformarà amb un pressupost de 634.00 euros. El Consorci d’Educació ha garantit la continuïtat de la trentena de professors d’aquest centre fundat el 1980 amb la voluntat d’integrar infants afectats d’hemofília en l’escolaritat ordinària.
En la presentació, la satisfacció i alegria del claustre i l’alumnat en aquesta nova etapa ha estat evident. En el discurs, una de les fundadores del centre, Anna Molas, ha explicat que “sempre vam tenir el somni de ser un centre públic i ara això serà possible.
L’efecte de la crisi a les escoles religioses
En els últims anys, Barcelona ha guanyat places d’escola pública gràcies a la reconversió de centres privats-concertats. Un procés que va iniciar-se en un moment de crisi de moltes escoles concertades, especialment les religioses, que amb la davallada d’alumnat, estan en una situació econòmica delicada. A això, cal sumar-hi que cada cop més famílies es decanten per l’escola pública.
Des de fa dos cursos, la demanda d’escola pública (55 %)és superior a la dels centres concertats. Pel tinent d’alcalde d’Educació, Jordi Martí, això indica que “s’està produint una revolució eduativa” en què “Barcelona està sent la locomotora de Catalunya.
És la sisena escola concertada, que passa a ser pública
El procés de reconversió d’escoles concertades va iniciar-se el curs 2014-2015. Des de llavors ja són sis els centres incorporats a la xarxa pública, tot amparant-se en el Decret Llei 10/2019. L’Eixample és el districte on s’han pogut guanyar més places públiques, prop d’un miler arran, de la reconversió dels centres de la Fundació Vicenciana, que ara són centres públics. Un altre dels centres privats-concertats que podria ser públic a partir del setembre és l’Escola Sant Felip Neri, al Gòtic.
Nou Institut Escola el Molí, a Nou Barris
El Consorci d’Educació també ha anunciat que l’any vinent s’estrenarà el nou Institut Escola el Molí. Aquest nou centre sorgirà de la fusió de l’Escola Prosperitat i l’Institut Galileo Galilei a Nou Barris. Un pas més, segon el tinent d’alcalde d’Educació, Jordi Martí, per “garantir i millorar la oferta educativa” en aquest districte de la ciutat.