A Barcelona, els centres escollits són l’Escola Proa, Vedruna Àngels, Institut Escola Costa i Llobera, Institut Escola el Til·ler, Institut Pau Claris i l’Escola del Mar.  De tot el sistema educatiu català, s’han identificat 30 centres representatius del territori. El director adjunt d’Escola Nova 21, Boris Mir, explica que han volgut fer una “reproducció en miniatura del mapa escolar”. Per això, s’ha tingut en compte que hi hagi representants de diversos perfils: centres públics, centres concertats, centres d’alta complexitat i escoles rurals, entre d’altres.

L’Escola Proa forma part de la mostra de centres amb què Escola Nova 21 començarà a treballar com ha de ser la transformació de l’educació obligatòria. Aquest centre és un dels sis representants barcelonins pel fet de ser concertat i amb una gran implicació per part de les famílies. L’objectiu és convertir aquests centres en un laboratori d’on poder extreure coneixement per poder aplicar el canvi a tot el sistema educatiu.
Els centres que formen part de la mostra ja han començat a treballar amb Escola Nova 21. Primer, s’han reunit amb els equips directius i a l’estiu es farà una formació intensiva amb el professorat. Boris Mir explica que el programa no implicarà canvis a curt termini, “volem una transformació de l’escola, no volem una moda. Volem que siguin processos lents perquè siguin consistents”.