El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha assenyalat que la revetlla de Sant Joan, les altes temperatures, la possibilitat de tempesta elèctrica i l'”estrès del bosc” han deixat Catalunya en alerta i en una situació “d’elevat risc d’incendi”. Jané també ha anunciat que, a causa de les altes temperatures dels darrers dies, Protecció Civil de la Generalitat activarà aquest dijous en fase d’alerta el Procicat per onada de calor i en prealerta l’Infocat per risc d’incendis.

El conseller ha explicat que els boscos catalans han “patit molta sequera” i s’ha mostrat preocupat perquè, en una setmana en què es preveu molta activitat pirotècnica, qualsevol guspira o cigarreta mal apagada que vagi en una zona boscosa poden provocar “un incendi que es propagui amb rapidesa”. El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha assenyalat que les zones de Catalunya que estan en major risc d’incendi són les comarques de l’oest i la Catalunya Central.

Pel que fa al dispositiu especial per a la revetlla, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, ha informat que s’activaran fins a 71 controls policials i ha alertat que es produiran afectacions a dins dels municipis.

La roda de premsa s’ha fet després de la reunió del comitè tècnic de l’Infocat per avaluar el risc d’incendi per l’episodi de calor a les portes de la revetlla de Sant Joan.

Precaució durant la revetlla

El director dels Bombers de Catalunya, Juli Gendrau, ha fet una crida a ser prudents durant la revetlla de Sant Joan. Gendrau ha destacat que cada any la nit del 23 de juny és en la què s’efectuen més sortides i s’ha mostrat preocupat pel risc de “simultaneïtat” d’incendis. A més, des dels bombers lamenten que el cereal que, sovint és un primer tallafoc, ja ha cremat aquesta temporada degut a la desestacionalització dels incendis.  De cara a la festivitat de Sant Joan, el director dels Bombers ha recordat que no es poden encendre elements pirotècnics a menys de 500 metres d’una massa forestal.