L’obertura del nou campus de la UPC, al setembre, havia de servir, entre altres coses, d’estímul per a una zona amb bona part de la població en risc d’exclusió social. L’efecte, però, no s’ha produït ara per ara. La majoria dels 3.500 estudiants assisteixen a les classes i marxen després sense trepitjar el Besòs o la Mina. El director de l’Escola d’Enginyeria creu que cal més temps i que els vincles es notaran “a mitjà o llarg termini”.

No es nota un canvi substancial tampoc en el terreny econòmic. Al marge d’alguns bars pròxims, la majoria de locals de l’avinguda d’Eduard Maristany, davant de l’edifici de la facultat, continuen buits. I el que hi ha, una copisteria que va obrir coincidint amb l’arrencada del campus, reconeix que “venen menys estudiants dels que s’esperaven”.

Luis Miguel Llanes, director de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (UPC), creu que la construcció d’una residència per a estudiants al mateix campus, prevista per al 2018, servirà d’impuls a la zona. Pel que fa a la seguretat, assegura que les xifres oficials de robatoris són similars a les d’altres punts de Barcelona, tot i que algunes associacions d’estudiants han denunciat durant el curs diversos robatoris de bicicletes.

El Campus Diagonal-Besòs es va estrenar el setembre passat, després d’anys de retard, i va transformar un espai que 15 anys enrere era un abocador. L’equipament dona servei a uns 3.500 estudiants i 450 docents i investigadors.