Un carrer durà el nom del treballador mort

L’homenatge a Ruiz Villalba es fa any rere any en l’aniversari del seu assassinat. El Memorial Seat, que ha organitzat la trobada, ha recordat que hi haurà un carrer al barri de la Marina del Prat Vermell que durà el nom del treballador assassinat quan la Línia 9 del metro arribi a la Zona Franca. El carrer, però, encara està per definir.

L’Ajuntament millorarà l’espai de memòria a Ruiz Villalba

Carles Vallejo, president del Memorial Seat, ha volgut destacar la importància que la ciutadania “coneixi les lluites a la Seat i al moviment obrer per les conquestes de la llibertat”. Per això creuen que des de l’Ajuntament s’ha d’impulsar la memòria històrica en aquest sentit. “És fonamental que es vegi a escala institucional, però també a l’espai públic, i per això hem demanat a l’alcaldessa que es dignifiqui aquest espai de record a l’assassinat de Villalba.” Colau s’ha avingut a millorar-lo.

Els fets del 18 octubre de 1971

Aquell dia, ara fa 44 anys, els treballadors de la Seat van ocupar la fàbrica per reivindicar la readmissió d’empleats acomiadats de l’empresa i les llibertats sindicals. L’aleshores policia franquista va represaliar els treballadors entrant a cavall i amb escopetes disparant dins de la fàbrica. Antonio Ruiz Villalba va morir i van ferir molts treballadors de la Seat. Aquests fets van activar la lluita dels treballadors per la readmissió de tots els companys acomiadats. Per Vallejo, el record d’aquell dia ha de servir també perquè “les lluites estiguin presents en el futur de les noves generacions, perquè sàpiguen quins són els seus orígens”.