Una de les proves diagnòstiques per a aquesta detecció precoç a partir dels 40 anys són les mamografies. Abans, però, des de les consultes s'insisteix molt a fer controls d'autoexploració dels pits, ja que aquesta malaltia continua sent la primera causa de mort per tumors malignes entre les dones. S'estima que el 2015 a Catalunya se'n diagnosticaran uns 4.500 casos nous. Cada vegada, però, la mortalitat és més baixa, de fet el 80 % de les pacients diagnosticades aconsegueixen una curar-se completament. I una altra dada rellevant: actualment el 75 % de les dones conserven el pit. Fa una dècada només era possible en un 25 % dels casos. RAFAEL FÀBREGAS, Salut de la Dona Dexeus "I aquest és ja el objectiu, millorar però millorar amb bon aspecte, inclús quan no es pot conservar també, cada cop més, hi ha intenció de reconstruir les mames perquè la dona ha de superar el càncer i trobar-se bé amb els anys que vindran després que són molts." Pel que fa al tractament, la comunitat científica i mèdica continuen treballant per tenir cada cop més coneixements sobre perfil genètic de les pacients per així aconseguir fer tractaments més personalitzats i eficients.

Coincidint amb el Dia Internacional contra el Càncer de Mama, la Unitat de Risc Oncològic de Salut de la Dona Dexeus ha presentat els últims avenços en la recerca d’aquesta malaltia. Un dels fronts que s’ha obert és el de la medicina genòmica, ja que s’estima que el 15 % dels casos tenen un origen hereditari. Segons els experts, aquest percentatge probablement augmentaria si es fessin els test de risc oncològic a tota la població a través d’estudis genètics.

A banda d’aquesta opció, la detecció precoç, com els controls d’autoexploració dels pits o les mamografies a partir dels 40 anys, són fonamentals per combatre la malaltia a temps. A Catalunya s’estima que aquest 2015 es diagnosticaran 4.500 nous casos. Cada vegada, però, la mortalitat és més baixa: el 80 % de les pacients diagnosticades aconsegueixen curar-se completament. Actualment, més del 75 % de les dones conserven els pits, quan fa una dècada només era possible en un 25 % dels casos.