Fonts del Mossos d’Esquadra han confirmat que, una setmana després d’evitar una batussa juvenil a la plaça d’Àngel Pestaña, la policia catalana va informar els centres educatius de la Prosperitat de la quantitat de missatges que circulaven per les xarxes socials amb convocatòries de nous enfrontaments. L’avís de la policia catalana es va fer a mode de prevenció, per aconsellar els estudiants que no es posessin en risc i demanar-los que informessin els Mossos si detectaven cap missatge “veraç” de possible baralla.

En un comunicat, els Mossos remarquen que “en cap moment no s’ha demanat als joves que no surtin al carrer i, encara menys, s’ha pretès crear una situació de conflicte al barri”.

Fonts d’un centre escolar de la Prosperitat han confirmat a BTV que, després de rebre la comunicació de la policia autonòmica, van “transmetre un missatge de prudència per no alarmar els alumnes“, coincidint amb les tutories dels grups d’ESO i batxillerat.

El president de l’Associació de Veïns de la Prosperitat, Ricardo Domingo, critica que després de l’alerta que es va fer a les escoles, els joves van tornar a casa “angoixats” i amb por de sortir al carrer. Aquest fet, diuen, va generar també incomptables missatges de WhatsApp entre els grups de pares.

Des de la FAVB lamenten que no s’informessin les associacions de veïns ni el districte de Nou Barris d’aquesta possible nova convocatòria i denuncien que es tractés de forma “unilateral” amb els centres escolars. En un comunicat, els veïns denuncien que la gestió dels Mossos ha generat “un clima de por al barri, que genera més desconfiança entre el veïnat”.

Per això, demanen una “reunió urgent amb el responsable dels Mossos d’Esquadra del districte per aclarir els protocols” i exigeixen “un treball conjunt i lleial entre les entitats, el districte i els Mossos” per garantir que espais públics com la plaça d’Àngel Pestaña continuïn sent llocs pacífics i de cohesió.

En el mateix text, la FAVB recorda que els veïns sí que van mantenir una reunió amb els Mossos, Guàrdia Urbana i representants del districte dimarts, 13 d’octubre, quatre dies després de l’incident.

Front comú de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana a la Prosperitat

Per la seva banda, el govern municipal assenyala que la coordinació entre Mossos i Guàrdia Urbana és “primordial” en aquests casos i, per això, ha anunciat que el tema s’abordarà en la propera reunió entre els comandaments de les dues forces. Fonts del consistori també han indicat que, quan divendres 16 es va tenir constància d’un possible nou enfrontament entre joves, “es va actuar immediatament enviant agents del cos barceloní”. També indiquen que es continuarà treballant des de la prevenció per “evitar i detectar” aquestes situacions al més ràpid possible.

Alerta per entendre la globalitat i evitar prejudicis

Des dels Mossos d’Esquadra assenyalen que s’ha de diferenciar entre les possibles convocatòries violentes convocades a través de les xarxes socials i les reunions de “swaggers“. La policia catalana indica que aquest és un fenomen molt transversal, que aplega joves d’entre 14 i 16 anys de diferents procedències que aposten per reunir-se en centres comercials o espais on hi ha connexió Wi-Fi, com el Centre Comercial La Maquinista o l’Apple Store. Les mateixes fonts indiquen que són grups nombrosos i fan molt de volum però assenyalen que cal anar amb molt de compte perquè els incidents concrets i aïllats “no s’han de circumscriure a aquest fenomen”.