La covid-19 va esclatar com un brot a la ciutat xinesa de Wuhan i ràpidament es va propagar de manera que es va convertir en epidèmia primer i pandèmia mundial després. Ara, dos anys i mig més tard, governs i experts comencen a treballar en un escenari nou: que el virus esdevingui endèmic. Però, què és una endèmia? Què determina que una malaltia es consideri epidèmia, pandèmia o endèmia? Tot i que provenen de la mateixa arrel grega “demos” (“poble”) hi ha diferències notables i el significat no és el mateix. T’expliquem què volen dir exactament cadascun d’aquests termes i quines diferències hi ha entre si ara que s’estudia que la covid pugui considerar-se com a endèmia.
Catalunya ja es prepara per tractar el seguiment de la malaltia com una endèmia segons el Comitè Científic Assessor, tal com ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja. Fa dies també ho va anunciar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.
Què és una endèmia?
Una endèmia és una malaltia que té lloc regularment en un grup de població o en una regió —o regions— determinada, i en què el nombre de persones que emmalalteixen es manté constant al llarg del temps. Per tant, perquè una malaltia es consideri endèmica cal que compleixi dos criteris: la prevalença en el temps i la incidència en un grup de població o una àrea definida.
El terme “endèmia” comporta que durant un període un nombre constant de persones contreuen repetidament la malaltia. Per exemple, entre les malalties que es qualifiquen com a endèmiques hi ha la malària, que afecta milions de persones a tot el món —sobretot als tròpics—, o la grip, un virus estacional que es repeteix cada hivern.
Epidèmia, en una regió concreta
Es defineix com a epidèmia una malaltia contagiosa que es propaga ràpidament i que sobrepassa la incidència normal, és a dir, el nombre de casos es dispara per sobre d’una xifra concreta en una comunitat o regió definida i durant un període de temps limitat.
Aquestes malalties poden aparèixer a zones on no existien prèviament o bé poden desenvolupar-se brots epidèmics a partir de malalties endèmiques.
Quan passem d’endèmia a epidèmia?
Quan el nombre de casos d’una malaltia en una regió concreta sobrepassa el nivell esperat, passa de ser una malaltia endèmica a epidèmia. Això és el que passa habitualment amb la grip, una malaltia endèmica, però quan la incidència del virus se situa en 147 casos per cada 100.000 habitants, es considera que ha entrat en fase d’epidèmia.
Pandèmia, propagació d’abast mundial
Per acabar, “pandèmia”, un terme que el coronavirus ha popularitzat i que posa el focus en l’abast de la malaltia al llarg d’una àrea geogràficament extensa que pot ser, fins i tot, el món sencer.
A banda d’afectar molts països, una altra característica d’una pandèmia és que afecta molts individus a la vegada i que té una capacitat d’infecció elevada amb transmissió comunitària i capacitat de traslladar-se d’un punt geogràfic a un altre.
La covid-19 n’és un exemple recent, però també ho són la sida o la grip A.