“El que hem de dir als nens i als seus familiars, perquè no passin neguit aquest estiu, és que com que aquestes proves no condicionen el títol per a aquest curs, ells faran la programació com havien previst, amb les matèries que havien previst”, ha afirmat la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, que ha afegit que “el títol de 4t d’ESO el seguirà donant l’institut i serà igual per a tothom“.

De moment, per tant, els estudiants que acabin la secundària obligatòria hauran de fer les proves de competències bàsiques que ja es fan ara i que serveixen per avaluar el sistema educatiu, i els que acabin el batxillerat s’enfrontaran a la selectivitat per poder accedir, si ho volen, a la universitat.

Des del govern de la Generalitat consideren que el plantejament que ha fet el Ministeri d’Educació en funcions amb aquestes revàlides és “molt antic”. També argumenten que difereix molt del que hi ha a Catalunya i que es basa en l’avaluació dels coneixements i les competències bàsiques dels alumnes. És per això que la consellera Ruiz ja ha anunciat que l’executiu català lluitarà legalment per aconseguir derogar aquestes proves abans que condicionin l’obtenció dels títols de secundària, d’aquí a dos anys.

Crida a la desobediència

La posició de la Generalitat coincideix amb la del sindicat docent USTEC, que proposa al Departament d’Ensenyament que desobeeixi el decret del govern central i els assegura que seran al seu costat.

El sindicat considera que les revàlides que es plantegen “no tenen en compte el punt de partida de l’alumnat, ni de la seva evolució individual”. En un comunicat, lamenten que la llei espanyola respon a un projecte de societat “classista” i que “tracta l’alumnat com si fos un ramat, una part del qual va directe a l’escorxador”.