Ni taules, ni cadires. La presència de la Guàrdia Urbana als porxos del Mercat de la Boqueria per segon dia consecutiu ha impedit que els restauradors muntin les terrasses. Ahir els agents els van sancionar, i en alguns casos requisar el mobiliari exterior, perquè no tenen la llicència corresponent. Des del gremi, però, asseguren que n'han demanat el permís en reiterades ocasions. ODINA MENÉNDEZ Gelateria Ambrossia "Sempre denegat, denegat i denegat. No estem demanant posar 24 taules en cada negoci, estem demanant tres taules." MARC SUÑÉ Barrachina MeatBurguer "Presentar-se urbanos a treuren's el mobiliari no crec que sigui la solució. Això passa per seure i dialogar i, aleshores, trobar una solució." CHELO MORILLA Mas del Mercader "Tenim ganes de tenir la llicència però el procés està enrocat i no hi ha cap moviment per part de l'Ajuntament." Per això, després d'una reunió d'urgència, els restauradors demanen diàleg i solucions immediates al consistori. PERE CHIAS, president del Gremi de Restauració "L'alternativa i la solució ha de ser ràpida, perquè estem parlant de l'economia vital, és pràcticament el 100 % de la vida d'aquests establiments." GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "Ells ens van fer una altra proposta i, a partir d'aquí hi ha hagut diverses reunions tècniqus. L'acord i el compromís és treballar conjuntament per treballar com hem estat fent fins ara per a aquesta ordenació singular." Malgrat que la via ara és lliure de terrasses, el conflicte continua obert i totes dues parts es reuniran el proper dimecres per intentar arribar a un consens. ____________________________________________________________________________________ KOLDO BLANCO, regidor de C's "Esta actividad lo que no hay que hacer es prohibirla sino que hay que regularla. Nosotros creemos que el Ayuntamiento lo que tiene que hacer es reabrir los canales de comunicación y de negociación y buscar vías para poder regularizar esta actividad, que consideramos que beneficia la ciudad." ALBERTO FERNÁNDEZ, president del Grup Municipal del PP "Les terrasses de la Boqueria són un antídot contra l'incivisme, però a més ens recorden l'incompliment del govern que, malgrat el que diu l'ordenança municipal, encara no han presentat la distribució especial o ordenació singular d'aquestes terrasses com seria la seva obligació." // "Cal promoure el diàleg entre restauradors."

Els comerciants s’han reunit a primera hora d’aquest matí per saber quines accions són les que emprendran conjuntament a partir d’ara. De moment, la primera ja s’ha pogut veure aquest matí ja que no han col·locat, com fan habitualment, cap taula ni cadira fora dels locals. Així eviten situacions desagradables com les d’aquest dijous, quan la Guàrdia Urbana va requisar el mobiliari exterior de tres dels establiments. Tot i que al migdia la resta de bars i restaurants van arriscar-se i van col·locar les terrasses, al vespre la policia s’hi va tornar a presentar.

El gremi reclama diàleg

Els establiments asseguren que es troben enmig d’un procés de negociació amb el consistori i tenir un compromís verbal de la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, de poder col·locar les taules al carrer mentre no es concretés un acord per a aquestes terrasses.

El Gremi de Restauració ha demanat més diàleg. En una nota dirigida als mitjans, afirmen que “hi ha altres formes de gestionar l’espai públic i de garantir la convivència entre terrasses i veïns que no impliquen la criminalització de les activitats econòmiques”. Segons el Gremi, la instal·lació de terrasses als porxos de la Boqueria havia de servir per revertir el procés de degradació de l’espai: “Les terrasses són un element de seguretat passiva als carrers de Barcelona.”

L’oposició veu les terrasses com un antídot contra l’incivisme

La polèmica sobre les terrasses de la Boqueria també ha aixecat crítiques per part de l’oposició, els quals han demanat al govern municipal que negociï amb els restauradors. Des del Grup Municipal d’ERC han demanat al consistori que agilitzi una ordenació singular per aquest espai, mentre que des del PP, Alberto Fernández ha posat èmfasi en què les terrasses han donat vida a un espai que estava degradat i ple d’incivisme. D’altra banda, el regidor de Ciutadans, Koldo Blanco, ha instat al govern a reobrir els canals de diàleg ja que considera que les terrasses són el motor econòmic dels restauradors.