Dormir, fer feina, ajudar-se amb el cafè... Tot s'hi val per aguantar una mitjana de quatre hores de cua. A la Gerència Territorial de Catalunya del Ministeri de Justícia des del gener l'horari només és de matí, i amb les vacances cada cop hi ha menys personal. Els darrers dies de juliol només s'atenen 180 persones. A l'agost segurament en seran menys. Però hi ha demanda de certificats, sobretot el d'antecedents per delictes sexuals, que s'exigeix des de l'estiu de 2015 per treballar amb nens, i el d'antecedents penals, que es necessita per treballar i per marxar a viure a altres països. Els primers de la cua per aconseguir número han arribat a la una de la matinada. "Vaig intentar fer-hi un dia i em vaig quedar a deu números. M'en vaig dilluns, així que no em quedava més remei que venir" A mesura que passen les hores, creixen els nervis sobre el control de la cua. "He venido a las 6 de la mañana y me encuentro con unas setenta persones. Me doy una vuelta un rato y cuento ochenta y tantas personas". "S'hi pot haver afegit algú més, però puc considerar que és el seu marit, la seva parella. A veure, jo estic igual. Jo tinc aquí per a dos certificats. Pel meu i el de la meva dona". Els certificats més demandats es poden sol•licitar per internet, però molts ho han provat i NO els ha funcionat. "Hem entrat amb diferents servidors d'Internet i no funciona. DIferents ordinadors, diferents hores, diferents dies i res". "A l'hora de pagar, amb segons quines targetes bancàries normals com puguin ser Caixabank, Banc de Sabadell, no pots pagar". Els que no tenen l'opció de fer tràmits per internet reclamen mesures per part de l'adminsitració. "Jo, un certificat de defunció, o sigui, res a veure amb els altres que demana la gent aquí. Ho trobo una mica irreal, que hi hagi almenys dues cues". A les nou l'oficina obre, ho farà fins a les dues de la tarda. Només cinc hores. Els primers de la cua han pogut fer el tràmit en només cinc minuts. "Vuit hores de cua per això, però bé, val la pena. Ja està, ja ho tenim". Els que han aconseguit número però el tenen més alt encara hauran d'esperar unes hores més que els atenguin.

La imatge de persones esperant davant de la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia a Catalunya fa mesos que es repeteix. Des de gener, l’horari és només de matí i amb les vacances cada cop hi ha menys personal. Les últimes setmanes de juliol, només han atès 180 persones al dia. A l’agost segurament en seran menys.

Aquesta oficina és l’únic lloc on es poden tramitar directament el certificat d’antecedents penals i el de delictes de naturalesa sexual, necessaris per treballar amb nens o per marxar a l’estranger. En principi, els documents més demandats es poden sol·licitar a través d’internet, però molts ho han provat diverses vegades i no hi ha hagut manera d’aconseguir-ho. Per això, no els queda més remei que fer cua. Els primers a la fila s’hi posen de matinada. A les nou del matí, l’oficina obre i en cinc minuts tenen enllestit el tràmit. Això sí, després d’hores d’espera al carrer.