(ACN / Redacció) Els endocrinòlegs fan un crit d’alerta per les xifres d’obesitat a Catalunya que, diuen, “no paren de créixer”. Aquest problema afecta ara per ara al 15,2 % de les dones, al 13,2 % dels homes i a un 12,7 % dels infants catalans. Deixant de banda factors genètics que afavoreixin l’augment excessiu de pes, els endocrinòlegs aposten per potenciar una alimentació més sana, de productes frescos i de proximitat, i per la pràctica esportiva regular. En aquest darrer punt, han celebrat que Barcelona sigui “un exemple” de ciutat que lluita contra la inactivitat amb mesures com la promoció dels carrils bici.

Esport contra l’obesitat

Són reflexions en el marc de la inauguració del 64è congrés de la SEEN (Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició) que se celebra fins divendres a Barcelona. Aquí els experts han coincidit que els ajuntaments, sobretot de grans ciutats, han de proporcionar parcs i espais on fer activitats esportives a prop de casa per promoure l’esport i revertir les dades sobre obesitat. En aquest sentit, han destacat que Barcelona, que s’ha sumat al projecte Aliança de les Ciutats contra l’Obesitat, és “un gran exemple”.

L’esport es bàsic, apunten, per portar una vida sana. “Fer 4.000 passos diaris va bé per viure millor, però fer-ne 9.000 allarga anys de vida“, ha subratllat Ignacio Conget, president del comitè local del 64è congrés SEEN.

El repte de millorar l’alimentació amb uns preus que “no són barats”

Aquest congrés vol promoure accions, programes i projectes que promocionin a més de la pràctica de l’exercici, el benestar emocional, la salut mental i l’alimentació saludable i sostenible. Justament aquests dos darrers punts són l’altra mesura per mirar de revertir l’augment de l’obesitat. Defensen que el repte més important com a societat és que les pròximes generacions s’alimentin millor i no necessitin sotmetre’s a cap operació per lluitar contra els problemes de pes molt grans.

Tanmateix, reconeixen que el consum de productes frescos, de temporada i de proximitat, els millors per combatre aquesta malaltia, no són barats i demanen a les administracions que facin “alguna cosa” perquè tothom hi pugui accedir.

La malnutrició, un altre dels problemes

D’altra banda, també han assenyalat un altre problema dels països desenvolupats: hi ha molta malnutrició sota el paraigua de l’obesitat. Es calcula que una de cada quatre persones que ingressen a l’hospital no ingereixen els aliments necessaris d’una dieta equilibrada. Sovint, a més, hi ha relació amb una malaltia i afecta sobretot gent gran.