L’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat) han fet arribar un escrit al govern per reclamar que les restriccions imposades als bars i restaurants per frenar la corba de contagis de la covid-19 s’apliquin a partir de dilluns. Expliquen que l’objectiu és parar l’impacte emocional i econòmic que les mesures tindrien aquest cap de setmana tant per a les empreses del sector com a per a les persones implicades. Pep Minguell, president de l’AEGECat, assegura que “moltes parelles que es volien casar han fet una gran inversió de recursos” i ara, diu, “hauran de cancel·lar viatges, entre d’altres”. A banda, apunta Minguell, “molts familiars s’han desplaçat per acudir al casament”.
Per Minguell, el sector ha patit un greuge perquè se l’ha considerat oci nocturn. En el seu moment ja van demanar “diferenciar-se” de la resta del món de la restauració. I afegeix que en tot moment els esdeveniments compleixen amb les mesures de seguretat i que, de fet, totes les parelles que volien celebrar el seu casament “estaven disposades a sacrificar el ball i el tancament a una hora determinada“. Des de l’AEGECat, no creuen que el document que han fet arribar al Procicat tindrà massa recorregut i que “el mal ja està fet”.
L’Adrián Cabrera i la Sandra Barrera en són un exemple. Fa un any que estan promesos i la data del seu casament era aquest dissabte, 17 de setembre. Degut a les restriccions, han hagut de cancel·lar sobtadament les noces. Tot i que sabien que podia passar, els ha afectat. “Estic desil·lusionat, se m’han tret les ganes, si ara em diguessin de fer-ho demà, no ho faria, m’esperaria”, explica l’Adrián. En el seu cas, han pogut reprogramar la celebració per al mes vinent. Si l’evolució de la pandèmia ho permet, es casaran el proper 14 de novembre.
El sector dona l’any per perdut
L’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments assegura que durant aquest any el sector preveia facturar més de 600 milions d’euros. El fet que s’hagin cancel·lat el 85 % dels esdeveniments, fa que, segons Pep Minguell, s'”hagin perdut aquests milions”. Des de l’AEGECat diuen que demanaran mesures compensatòries per poder sufragar despeses d’IBI, IAE, entre d’altres, que s’han hagut de seguir pagant “malgrat el tancament d’establiments al llarg de pràcticament mig any”. També pensen demanar una mediació amb la Generalitat per arribar a un acord sobre els lloguers i les hipoteques de finques o locals on es fan els esdeveniments.