Al formigueig propi d'un diumenge d'estiu, aquest juliol s'hi sumen les visites del públic local. I el Parc Güell guanya accent català. AGNÈS RODRÍGUEZ, guia de Catalunya "Fa tres mesos quan es va començar a dir, es cobrarà, abans de saber el preu i tot, comences a veure molta gent amb famílies que ve a aprofitar que és gratuït." JAVIER PLAZA "Segons tenim entès, serà de pagament i, a sobre, amb cita prèvia, per tant, aprofitem ara que podem entrar bé." ARMAK KARIMI, veí de Sants "Sóc del barri de Sants i hem vingut aquí aprofitant que és estiu i són els últims dies que podrem entrar de manera gratuïta." AMADA LÓPEZ, guia "És possible que hi hagi un petit percentatge de gent local que vingui ara al parc aprofitant això, no et dic que no. Però així com un percentatge molt important jo crec que no perquè, bàsicament, és molt turista estranger el que es veu." A partir del 25 d'octubre, l'entrada a la zona monumental costarà 7 euros per a tots aquells que no resideixin a Barcelona. L'objectiu és evitar les aglomeracions i protegir les obres de Gaudí. Els veïns dels barris contigus rebran un carta informativa a casa on s'explica com sol·licitar el carnet que els permetrà accedir, gratuïtament, a espais com aquest. Una iniciativa que funcionarà de manera similiar al carnet de l'àrea verda. La resta de barcelonins hi podran entrar sense pagar, un cop al dia, fent-se socis del club Gaudir+BCN.

La reserva i compra d’entrades de pagament al Parc Güell arrenca a partir d’aquest dilluns, si bé no serà fins al 25 d’octubre que seran necessàries per poder-hi accedir. Per obtenir-les, caldrà entrar al nou portal del Parc Güell, el qual, a més, permet una visita interactiva per a la zona monumental amb informació detallada, circuits i itineraris. La reconversió del parc en museu a l’aire lliure, s’evidenciarà, segons va explicar la regidora de Gràcia, Maite Fandos, amb altres propostes com díptics informatius i una aplicació per a mòbils a partir del 7 d’octubre.

70.000 veïns dels barris més propers al Parc Güell (El Coll, Vallcarca i els Penitents, la Salut, el Carmel i Can Baró) rebran una carta en què s’explica com poden sol·licitar el carnet per accedir a la zona regulada. La resta de barcelonins també tindran accés lliure però d’una altra manera: Gaudir+BCN és el projecte amb què, fent una inscripció, dóna dret a una entrada gratuïta diària. Entre el registre i l’obtenció del codi d’accés passaran set dies. A més, ser soci del projecte també donarà dret a rebre un butlletí cada tres mesos amb propostes culturals i una visita guiada per una ruta cultural. Els barcelonins interessats podran registrar-s’hi a partir de l’octubre de 2013. Per a la resta de visitants que vulguin visitar el parc, les entrades costaran set euros de forma anticipada, i si s’adquireixen a les taquilles, vuit. Les taquilles se situaran als accessos del lateral dret del carrer d’Olot i l’avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. També hi haurà un mòdul a l’accés de la carretera del Carmel.

La regulació ha estat polèmica des del principi. Els veïns de la Salut consideren que el pagament redueix la massificació turística de l’espai, però en canvi la Plataforma Defensem el Parc Güell està en contra d’aquesta mesura i assegura que no és la solució al problema. La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i altres associacions de l’entorn del Parc van emetre un comunicat en què acusaven l’Ajuntament de fer unes tarifes únicament per recaptar diners i no pas per racionalitzar el control de fluxos al recinte.