Està totalment desaconsellat prendre el sol entre les dotze i les quatre de la tarda, però en aquesta franja horària les platges ofereixen aquest aspecte. "Normalment vaig a la platja a les hores de més sol tot i que no s'hi hauria d'anar, però em poso força crema, tot i que després quan surts de l'aigua se t'oblida." "Vinc a la platja a partir de les onze, entrar i sortir, entrar i sortir, un quart d'hora de sol i un quart d'hora de bany i així passo les dues hores que m'hi estic." El decàleg per a un bronzejat segur recomana aplicar el protector abans de l'exposició solar i renovar-lo sovint. Sobretot després del bany, quan també es recomana eixugar-se la pell per evitar l'efecte lupa de les gotes d'aigua, que afavoreix les cremades. Però l'errada més freqüent és no aplicar prou quantitat de crema solar, només el 5% ho fa correctament. I tres de cada quatre persones desconeixen què vol dir l'índex de protecció. NÚRIA BOSCH, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi de Farmacèutics "Depèn del tipus de pell, del color dels ulls, del cabell... això classifica les persones en sis tipus, en funció d'aquest fototip, aconsellem un índex de protecció o un altre. Després hi ha molta gent que es pensa que només s'ha de posar fotoprotector quan va a la platja i això és una equivocació." Els farmacèutics han fet l'enquesta a 1.500 persones amb l'objectiu de corregir conductes i aconsellar hàbits més saludables. Una altra xifra d'aquest estudi revela que només el 23% de la població es fa mirar les pigues per un dermatòleg, quan la recomanació és consultar amb un especialista si s'adverteix que qualsevol piga o taca canvia de forma, mida o color.

El Col·legi de Farmacèutics ha realitzat 1.500 entrevistes als clients de 100 farmàcies de la ciutat. La gran majoria coneix els perills del sol, com l’aparició de pigues, taques, l’envelliment de la pell, les cremades i, en el pitjor dels casos, el càncer de pell. En canvi, es desconeixen aspectes fonamentals per a una fotoprotecció segura.

Errors més freqüents

Només el 54% del enquestats es torna a posar protecció solar cada dues hores, el 23% desconeix si l’índex de protecció que utilitza és l’adequat per a la seva pell. Gairebé el 80% s’ha cremat en alguna ocasió a causa del sol.

Bronzejat segur

Per aconseguir un bronzejat amb total seguretat, els especialistes diuen que cal posar-se la crema solar abans de l’exposició al sol i tornar-la a aplicar cada dues hores, sobretot després de banyar-se. S’ha d’evitar l’exposició entre les 12 i les 16 hores. També aconsellen assecar-se després de cada bany per evitar l’efecte lupa de les gotes d’aigua, que afavoreix les cremades i disminueix l’eficàcia dels protectors, encara que siguin resistents a l’aigua.

L’estudi recorda que cal protegir-se a la platja, però també quan es fa qualsevol activitat a l’aire lliure com passejar, fer esport, sortides a la muntanya… i que en totes aquestes ocasions cal fer servir un fotoprotector.

Anar al dermatòleg

Només el 23% de la població es fa mirar les pigues per un dermatòleg. La recomanació és consultar amb l’especialista qualsevol canvi de mida, color o forma a una piga o taca.