La Conxita Aparicio és una veïna de la Barceloneta de 82 anys d’edat i amb problemes de mobilitat, que li fan gairebé impossible pujar o baixar els quatre pisos d’escales que es troba cada cop que surt del seu pis. Ha viscut mitja vida al mateix edifici, i ara és una de les poques veïnes que mantenen un lloguer de renda antiga.

Des de fa anys la finca ha canviat de mans i, segons els veïns, cada cop hi ha més apartaments turístics. Fa uns mesos, la Conxita es va negar a pagar un augment del lloguer per unes obres a l’escala que, segons ella, no es van fer. I el nou propietari va decidir obrir la via judicial per fer-la fora. Des de llavors la Conxita ha salvat dos ordres de desnonament, i avui ha aconseguit aturar la tercera, amb l’ajuda dels veïns i també d’alguns membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

En espera d’un pis més digne

El de la Conxita és un dels 30 casos de famílies de la Barceloneta amb mobilitat reduïda que des de 2014 esperen ser reallotjades als pisos de protecció oficial de l’Ajuntament, al carrer del Doctor Aiguader. La necessitat burocràtica de fer-hi entrar totes les famílies alhora ha fet que, per una o altra qüestió, el trasllat es posposi una vegada i una altra i així fins a dos anys.

Aquest dilluns, després d’una negociació intensa entre Ajuntament i propietaris, han aconseguit una nova moratòria: posposar la data límit fins al 17 d’octubre. L’Ajuntament s’ha compromès a fer efectiu el trasllat de la Conxita al seu nou domicili abans que arribi aquesta data.