"El que més hi ha és patologia infecciosa a la pell i a la boca, salut-bucodental, molta malaltia contagiosa, els polls i la sarna per les condicions higiènciques, Pot haver-hi cólera als camps de refugiats, ja ha passat a altres camps, i ens preocupa també la transmissió de mallaties respiratóries com la tuberculosi" "Si no som capaços de treballar pel benestar de les societats de l'orient mitjà encara que això en el curt i el mig termini generi perdues del benestar per a la societat europea, no ens en sortirem"
Durant sis mesos, el personal sanitari ajudarà les 12.000 persones que hi ha en cinc camps del nord del país, on més del 40 % són nens. Hi aniran metges i infermers -a més de pediatres, ginecòlegs i psiquiatres- que faran torns de sis persones. Cada grup s’hi estarà unes quatre setmanes i, quan acabin, seran rellevats.
La iniciativa ha rebut el suport del Departament de Salut i de Cooperació de la Generalitat i s’ha coordinat, també, amb el Govern grec.
Els professionals treballaran amb l’ONG Woman and Health Alliance (WAHA), que ja fa temps que treballa a la zona. Els hospitals es fan càrrec del cost, 230.000 euros, que es finançaran amb el fons de cooperació dels propis hospitals i d’una campanya de recollida de donatius amb el lema “SOS Refugiats”. Un cop a Grècia, l’ONG WAHA donarà allotjament als metges i infermers, que hi van amb permís pagat.
Fins ara, nombrosos treballadors dels hospitals ja havien anat a ajudar als camps de refugiats de Grècia a títol personal, ara ho fan sota el paraigua dels l’hospitals i amb la col·laboració del govern. El conseller de Salut, Antoni Comín, afirma que cal que la ajuda es coordini perquè sigui més efectiva. Comín també ha reconegut la feina que han fet els professionals a títol personal fins ara i ha criticat la manca d’actuació de les institucions europees en la gestió de la crisi dels refugiats.