Pels sindicats, la precarietat és la creu dels treballadors. Per això, el lema de la manifestació d'enguany demana treball i salaris dignes per tenir més protecció social. JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO "Des del treball estable i amb drets modernitzarem l'economia d'aquest país, el treball precari crema l'expertesa i el talent que tenim. El treball precari dificulta el desevolupament personal perquè les deixa incertes i sense perspectiva de futur." JOSEP MARIA ÀLVAREZ, secretari general d'UGT "Volem fugir d'aquests contractes escombraria, d'aquest contracte d'hores, de 300 euros, que només porta la gent a una situació d'esclavatge i de misèria." Per poder capgirar la situació, volen posar fi a la reforma laboral actual. Diuen que és imprescindible millorar la negociació col·lectiva, i avui les treballadores de geriàtrics demanaven, precisament, un conveni català que reguli la seva feina. TANIA PÉREZ, treballadora d'un geriàtric "És un sector molt fràgil que necessita gent qualificada per tenir cura dels més grans, i no podem descuidar la categoria d'aquestes persones. Necessitem un conveni digne." Els qui més s'han fet sentir han estat els treballadors subscontractats de Movistar, que fa tres setmanes van començar una vaga indefinida. JAVIER MARCO, treballador subcontractat de Telefónica "Som empreses que treballem per a Telefonica, som empreses subcontractades, que estan fent fora gent de les plantilles, estan obligant a fer-se falsos autònoms, els estan pagant uns salaris molt precaris." FRANCISCO JAVIER SÁNCHEZ, treballador de Cobra "Estamos en lucha por el sector eléctrico. En 2010 éramos 2.500 trabajadores y en la actualidad somos unos 1.300." D'altres sostenen que l'edat és un factor que influeix força a l'hora de mantenir el lloc de treball. FERNANDO MEDINA, treballador d'arts gràfiques "Están haciendo que se dificulte a aquellas personas más mayores poder continuar en los puestos de trabajo y contratando a trabajadores mucho más jóvenes y con unos sueldos mucho más bajos de los que se deberían de pagar." Els joves, doncs, tampoc no s'escapen de la precarietat. (respira) I els més grans de la manifestació han demanat que pugin més les pensions. "Per les senyores, per les vídues, per les que no han cotitzat mai." "Reivindicacions a banda, avui també és un dia de celebració perquè fa 125 anys que es va celebrar la primera manifestació del Primer de Maig per defensar els drets dels treballadors a Barcelona." La marxa ha acabat a l'avinguda de la Catedral, on tant Comissions Obres com la UGT han advertit que sense organització dels treballadors no es podrà frenar la retallada de drets.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, i Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT, han animat els ciutadans a omplir els carrers perquè els empresaris i els governs canviïn l’estratègia a la vegada i es recuperin els sous i la protecció social que hi havia abans de la crisi. Els dos sindicats coincideixen que s’han de derogar les últimes reformes laborals i negociar un nou marc que serveixi per recuperar els drets.

Les pensions, també dignes

Els dos sindicats han demanat que el salaris siguin dignes, com també les pensions. Segons ells, per tenir un projecte de vida, la gent necessita estabilitat laboral i posar fi a la precarització. Àlvarez ha afirmat durant la marxa posar “un punt final a la política actual de retallades socials i a la pèrdua de drets laborals”. El líder d’UGT a Catalunya ha denunciat que “no pot ser que la recuperació econòmica la notin només uns pocs, sinó que hauria de ser per a tots”.

125 anys del Primer de Maig a Barcelona

Enguany es compleixen 125 anys de la primera celebració del dia del treballador a Espanya, i també a Barcelona. En aquest sentit, els sindicats han volgut recordar que tot i els avenços que s’han fet en el darrer segle, “estem retrocedint en l’assumpció de drets”.

La manifestació s’ha iniciat aquest divendres al migdia a la ronda de Sant Pere i ha recorregut la via Laietana per acabar al pla de la Catedral.