“És una autèntica barbaritat, una vergonya”

, ha dit a BTV Notícies Jesús Sánchez, diputat de la Junta de Govern i responsable de la Comissió Normativa del Col·legi d’Advocats de Barcelona. “En un estat de dret l’accés a la justícia és un pilar bàsic”. Segons Sánchez, les noves taxes judicials no tenen sentit, i menys en un país “on es revoquen entre un 37 i un 38% de les resolucions judicials”.

Després de publicar-ho al Butlletí Oficial de l’Estat, avui entra en vigor la llei de taxes judicials aprovada pel govern del Partit Popular. De moment, però, no es podran començar a aplicar perquè falten els formularis per poder fer efectiu el cobrament. Les noves taxes no s’aplicaran a la jurisdicció penal però sí en l’àmbit civil. S’estendrà a tots els ciutadans que cobrin més de 14.000 euros bruts l’any. En els casos de demanda civil (és a dir, un plet entre particulars), es pagarà entre 100 i 1.200 euros tant en primera com en segona instància. Per a les demandes socials (com ara les demandes per acomiadament) la taxa només es pagarà en segona instàcia i podrà arribar a 750 euros. I en cas de demanda contra l’Administració, l’import oscil·larà entre 200 i 1.200 euros tant en primera com en segona instància.

La intenció del ministeri és evitar la saturació dels jutjats i, de passada, estalviar 306 milions d’euros a l’Estat. Fins al moment només les pagaven les empreses, però des d’ara també afectaran la butxaca dels ciutadans. L’advocat Jesús Sánchez alerta que les taxes puguin “impedir l’accés a la justícia i poden arribar a vulnerar la tutela judicial efectiva”.

A més, cal tenir en compte que a Catalunya els ciutadans no només hauran d’abonar la taxa estatal, sinó també la catalana. Sánchez ha citat com exemple el cas d’una parella que es vulgui divorciar i que la part demandant reclami una pensió i, en no estar-hi d’acord, presenti una apel·lació. Aquesta apel·lació suposaria el pagament de 1.602 euros. Impugnar un acord d’una comunitat de propietaris o interposar una demanda per impagament del lloguer o reclamar per un acomiadament improcedent, seran altres processos pels quals s’haurà de pagar “taxes altíssimes”, diu Sánchez.

El Consell General de l’Advocacia Espanyola ha demanat a la defensora del poble, Soledad Becerril, que hi interposi un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional. Des de l’àmbit polític el PSOE també anunciat que presentarà un recurs davant del TC perquè la nova norma “trenca amb la igualtat”.  Les taxes judicials van ser suprimides el 1986 pel govern de Felipe González. El 2003 es van reintroduir, però només per a les grans empreses. A partir d’ara, tots els ciutadans hauran de pagar per presentar una demanda civil o un recurs contenciós administratiu.

Comparteix a: